Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Britse professor: ‘Elektrische auto’s lossen vervuiling niet op’

04 augustus 2017 17:20 Aangepast: 13 november 2017 05:54
Beeld © getty images

Britse plannen om de verkoop van diesel- en benzineauto’s te verbieden, gaan niet ver genoeg, vindt wiskundige Frank Kelly van de universiteit van Cambridge. Hij roept mensen op om meer te lopen en fietsen.

"Onze steden hebben minder auto's nodig, geen schonere auto's", zegt professor Frank Kelly tegen the Guardian. Want elektrische auto's stoten dan misschien geen uitlaatgassen uit, ze vervuilen de lucht wel met afgeschuurde deeltjes van remblokken, banden en het wegdek. Dat is ongezond voor stadsbewoners. 

Stop op diesel en benzine

Vanaf 2040 wil de Britse milieuminister Michael Grove de verkoop van nieuwe diesel- en benzineauto's in zijn land verbieden. Maar dat is volgens Kelly niet genoeg. Hij pleit ervoor om vooral meer te fietsen en wandelen en het openbaar vervoer te verbeteren. Kelly doet onderzoek naar netwerken, onder meer in transport.

Van alle door het verkeer veroorzaakte stofdeeltjes in de lucht van steden wordt maar de helft veroorzaakt door het verbranden van benzine of diesel, berekende de Europese Commissie. De andere helft is afkomstig van banden, remblokjes en wegdek. Door dat soort vervuiling tegen te gaan, kunnen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie veel ziektes zoals beroertes, hartziektes, longkanker en ademhalingsziektes worden voorkomen.

E-bikes

Kelly ziet dat jonge Londenaren vaker kiezen om geen auto te kopen, maar om auto's te delen. Een nog betere vervanger van de auto ziet hij in de opmars van de elektrische fiets.

Steeds meer forenzen laten de auto staan en nemen de e-bike. In Europa gebeurt dat vooral in Duitsland en Nederland. Nederland is goed voor een vijfde van de afzetmarkt van e-bikes in Europa, schrijft het Financieel Dagblad.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van