VW sjoemelde met tests

VW zet 6,5 miljard opzij om fraude; koers keldert weer 20 procent

22 september 2015 11:53 Aangepast: 22 september 2015 14:23

Het Volkswagenconcern neemt het zekere voor het onzekere en zet alvast 6,5 miljard euro opzij voor de fraude met de uitstoot van dieselauto's. Het gaat inmiddels niet alleen meer om de VS, maar om 11 miljoen auto's in de hele wereld.

Volkswagen kan een boete krijgen van maximaal 16 miljard euro. De voorziening is bedoeld om de kosten te dekken 'de noodzakelijke servicemaatregelen en andere inspanningen om het vertrouwen van de klanten terug te winnen.'

Dat maakt de autofabrikant, marktleider in Europa en sinds kort de grootste in de wereld, bekend. De voorziening wordt verantwoord in de resultaten over het derde kwartaal. Omdat diverse onderzoeken naar de kwestie nog in volle gang zijn, kan het uiteindelijke bedrag nog veranderen.

27 miljard beurswaarde in rook op in 2 dagen
Beleggers dumpen het aandeel Volkswagen. Nadat gisteren de koers met bijna 19 procent was gedaald, gaat er nu weer 23 procent vanaf. In twee dagen tijd is de koers met zo'n 37 procent in elkaar getrapt. De koersdaling van gisteren kwam ongeveer overeen met de maximale boete van omgerekend 16 miljard euro in de VS. Nu gaat er nog eens 14 miljard van de beurswaarde af.

In twee dagen tijd is het machtige Volkswagenconcern op de beurs circa 27 miljard euro minder waard geworden.

Topman door het stof
De Duitse autobouwer heeft toegegeven te hebben gesjoemeld in de VS met systemen waarmee de uitstoot van dieselauto's wordt gemeten. De emissie van stikstofoxide en fijnstof was hierdoor lager dan in werkelijkheid. Auto's moeten in de VS voldoen aan de regels die zijn gesteld in de Clean Air Act, maar bijna een half miljoen Volkswagens blijken daar nu niet aan te voldoen.

Volkswagen moet nu een kleine half miljoen auto's in de VS terughalen. Het gaat om een aantal modellen van het merk Volkswagen en om een model van Audi. Daarbij kan VW een boete krijgen van zo'n 33.000 euro per auto. Dat brengt de totale potentiële schade op bijna 16 miljard euro.

11 miljoen auto's: ook onderzoek in Duitsland, Frankrijk, Zuid-Korea
Het schandaal verbreidt zich steeds verder. De 6,5 miljard die opzij wordt gezet is niet alleen voor de VS, maar voor 11 miljoen auto's in de hele wereld. Ook in onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië en Zuid-Korea wordt nu onderzoek gedaan. In Australië willen de autoriteiten opheldering van Volkswagen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie begint zijn eigen onderzoek.

Imagoschade, gevangenisstraf
Daarbij is er natuurlijk een enorme imagoschade. Bovendien leidt de kwestie misschien wel tot gevangenisstraffen, denkt Jeroen Akkermans, RTL Z-correspondent in Duitsland.

''Het kan niet dat ze op het hoofdkantoor in Wolfsburg van niets wisten'', zegt Akkermans. ''Een enorme deuk in het imago hoeft niet te betekenen dat het concern er aan onder door gaat, maar ze moeten wel snel zijn met consequenties. De buitenwacht moet ziet dat er echt iets verandert, anders gaan ze twijfelen''.

Net interne machtsstrijd achter de rug
Akkermans stipt aan dat er net een machtsstrijd is geweest binnen het Volkswagenconcern, waarbij de president-commissaris, Ferdinand Piëch, het veld moest ruimen. Piëch, kleinzoon van Kever-ontwerper Ferdinand Porsche, wilde van topman Winterkorn af, maar hij verloor de strijd.

Het was ongetwijfeld de bedoeling om na die kwestie snel verder te gaan met het concern. De concurrentie op de automarkt is hevig. Volkswagen wist Toyota te passeren als in aantallen gemeten grootste autoproducent ter wereld. Het is de vraag of Volkswagen dat nu weet vast te houden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore