Economie

Uit dit whiskyglas kun je drinken in de ruimte

06 september 2015 11:51 Aangepast: 22 december 2015 14:03
Beeld © Open Space Agency

Met het vooruitzicht op toenemend ruimtetoerisme, heeft het Schotse whiskymerk Ballantine's een glas op de markt gebracht waaruit je kunt drinken als je gewichtloos bent.

Zonder zwaartekracht zoals we die op aarde hebben, is het onmogelijk om te drinken uit een gewoon glas met open bovenkant. De vloeistof zou gaan zweven, en druppels zouden zomaar voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen als ze in elektrische circuits terecht komen. 

Het Space Glass van Ballantine's bestaat daarom uit een spiraalvormige ring waar de whisky in zit. Door zogenoemde capillaire werking kruipt het drankje als het ware omhoog door de ring, en is het te drinken uit een mondstukje bovenaan het glas.

Laboratoriumtests in Bremen
De capillaire werking is niet te testen op aarde. Bedenker James Parr, oprichter van de Britse Open Space Agency, een organisatie van ruimtetechnologiefanaten, nam het glas daarom mee naar Bremen. Daar staat de Bremen Drop Tower, een toren van 146 meter hoog die is opgezet voor laboratoriumtests met zwaartekracht. Met een catapultsysteem kunnen daarin capsules worden afgeschoten in een luchtledige ruimte die vacüum is afgesloten, waarbij ze 9,3 seconden lang gewichtsloosheid ervaren. 

Het glas met whisky werd hierin getest, terwijl een camera het effect filmde van de beweging van het vocht door de ring. Dat verliep "precies volgens script", vertelde Parr tegen The New York Times.

Zoetere whisky en speciale materialen
De materialen in het 'glas', dat grotendeels bestaat uit 3D-geprint plastic, zijn allemaal bestand tegen werkingen in de ruimte. Zo zijn de voet en het mondstuk van het glas gemaakt van goud, dat zorgt dat de whisky zijn smaak optimaal behoudt. Onderin het glas zit bovendien een magneet, waarmee ruimtevaarders het glas op een tafel of muur kunnen zetten. Het mondstuk bestaat uit een schuifje, waarmee het glas gesloten kan worden als er niet uit gedronken wordt.

Voor het glas is ook een speciale whisky blend gemaakt, die zoeter en krachtiger van smaak is. Dat is nodig omdat onze smaakpapillen in staat van gewichtsloosheid minder goed werken.

Voorlopig is er één exemplaar van het glas beschikbaar, en er worden er nog twee geproduceerd op dit moment.

Hieronder zie je de test van het glas in de Bremen Drop Tower:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van