Economie

Onbetaalde stage: inspirerende plek of pure uitbuiting?

12 juni 2017 20:55 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Demissionair Minister Asscher mengt zich in een felle twitterdiscussie

De lijn tussen een leuke inspirerende stage en een verkapte arbeidsplek waar niets betaald wordt is flinterdun. Demissionair minister Lodewijk Asscher mengde zich vandaag in een levendige twitterdiscussie en roept stagiairs die worden uitgebuit op zich te melden.

De 'is-het-een-stage-of-is-het-een-spotgoedkope-werkplek-discussie' werd vandaag aangezwengeld door Esther Crabbendam van FNV Jong, nadat ze na de zoveelste onbetaalde stageplek gezien te hebben het plan opperde er een blog aan te wijden:

Al snel vlogen vergelijkbare stage-aanbiedingen over Twitter vergezeld door snedige commentaren of lollige opmerkingen:

En besloot, onder anderen, journalist en columnist Sheila Sitalsing maar eens verhaal te halen bij demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Die opriep om de getweete vacatures te tippen.

Pakhuis de Zwijger, waar de ophef mee begon heeft inmiddels Crabbendam uitgenodigd om te praten over de stage. Ook is hun eerdere tweet waar de vacature in werd verspreid verwijderd. Wat betreft twitteraar Yvo Greijdanus kan dat gesprek beter in de openbaarheid plaatsvinden.

Pakhuis De Zwijger is tenslotte een debatcentrum. Met een speciale agenda die gaat over millennials:

Overigens komen opvallend veel van de vacatures voor 'gratis stagiairs' uit de creatieve sector. Behalve het debatcentrum staan inmiddels het Stedelijk Museum en festival Le Guess Who op het blog van Crabbendam.

De Rijksoverheid gaat overigens niet helemaal vrijuit en kreeg al eerder kritische vragen van de vakbondsdame:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van