Economie

'Onderhoud Groene Draeck kan veel goedkoper'

26 september 2015 15:19 Aangepast: 26 september 2015 17:45
Een bouwtekening van de Groene Draeck Beeld © RTL Nieuws

Het onderhoud aan de boot van prinses Beatrix, De Groene Draeck, kan veel goedkoper, zonder dat de kwaliteit er onder te lijden heeft.

Dat claimt website Skipper.nl die bedrijven vroeg wat zij zouden rekenen voor het onderhoud. De website, waar booteigenaren opdrachten kunnen plaatsen voor het onderhoud aan hun boten, wil met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur de lijst met onderhoudswerkzaamheden aan het schip boven tafel krijgen.

Bedrijven die onderhoud aan jachten doen kunnen via Skipper.nl aangeven wat zij voor het onderhoud rekenen. Op basis van de offertes van verschillende bedrijven wil het platform dan een tegenofferte doen voor het onderhoud van de Groene Draeck.

Thumbnail

Een foto van de bouw van het schip

En die zal stukken lager uitvallen dan dat het onderhoud nu kost, denkt mede-oprichter Joost Wesseling. "Onderhoud van jachten is bijzonder kostbaar", zegt hij. Maar na eerste gesprekken met onderhoudsbedrijven denkt hij dat de kosten met misschien wel 30 procent teruggeschroefd kunnen worden. "Ook vermogende booteigenaren willen een goede prijs voor het onderhoud van hun jacht. De Nederlandse staat zou daar geen uitzondering op moeten zijn."

Offerte van de SP
Ook SP-Kamerlid Ronald van Raak liet een offerte uitbrengen. Daaruit blijkt dat het onderhoud voor een derde van de prijs kan. Volgens Van Raak zou het voor slechts 32.500 euro kunnen. Dat is dan inclusief winter- en zomerklaar maken van de boot.

RTL Nieuws sprak meerdere werfeigenaren, die bevestigen dat het onderhoud veel goedkoper kan. Ze willen het onderhoud best doen: "Met een contract voor 10 jaar graag", voegen zij er lachend aan toe.

Hilariteit
Het onderhoud van de lemsteraak van prinses Beatrix was de afgelopen vijf jaar ruim twee ton duurder dan gepland. Dat bleek tijdens de behandeling van de rijksbegroting, waarin het budget voor onderhoud van de boot de komende vijf jaar bijna is verdubbeld. De afgelopen jaren werd 51.000 euro gereserveerd, de komende jaren 95.000 euro.

Het debat in de Tweede Kamer over de kosten van het onderhoud leidde in de Tweede Kamer tot hilariteit. Bekijk het fragment hieronder:

`