Economie

Achmea wint belangrijke zorgfraudezaak

07 augustus 2014 12:29 Aangepast: 06 september 2015 20:34

Zorgverzekeraar Achmea heeft een belangrijke slag gewonnen in haar strijd tegen zorgfraude. Een behandelcentrum dat jarenlang ten onrechte zorgdeclaraties indiende, moet ruim 1,3 miljoen euro terugbetalen. Dat bevestigt Achmea tegenover RTL Nieuws.

Medisch Centrum Rhijnauwen uit Bunnik voerde jarenlang laboratoriumonderzoeken voor patiënten uit, en declareerde de nota’s bij Achmea. Daarbij werd ten onrechte aangegeven dat het onderzoek was aangevraagd door huisartsen, waardoor het voor vergoeding in aanmerking kwam.

Uit een steekproef door Achmea bleek enkele jaren geleden echter dat vrijwel alle aanvragen afkomstig waren van alternatieve zorgverleners, zoals natuurartsen, orthomoleculaire artsen en diëtisten. Die zorg komt niet voor vergoeding in aanmerking.

Fraudeverwijt

Achmea verweet de zorgaanbieder fraude, en eiste voor de rechter een schadevergoeding van ruim één miljoen. Medisch Centrum Rhijnauwen en haar bestuurders presenteerde een waslijst aan verweren. Zo ontkennen zij dat er sprake is van fraude, omdat de huisartsen niet bewust op de declaraties zouden zijn gezet. Achmea zou bovendien zelf schuldig zijn, omdat ze de declaraties eerder en beter had moeten controleren.

Volgens een van de zorgbestuurders zou Achmea zo hard inzetten omdat ze een afschrikwekkend voorbeeld wil stellen voor andere dubieuze zorgverleners. Ook ontkent de zorgverlener dat er sprake is van schade. Zo zou de verzekeraar juist veel hebben bespaard, omdat de patiënten baat hebben bij alternatieve geneeswijzen. Ook had Achmea de kosten volgens de zorgverlener alsnog kunnen en moeten verhalen op de patiënten.

Terugbetalen

Vorig jaar won Achmea al een tussenvonnis, en uit een vorige week openbaar geworden eindvonnis blijkt dat de Utrechtse rechtbank nu de argumenten van de zorgaanbieder definitief van tafel heeft geveegd. Het omstreden behandelcentrum en haar bestuurders moeten van de rechter 1.318.000 euro terugbetalen. Ook moeten zij de juridische kosten van ruim 25.000 euro vergoeden.

Achmea is tevreden met de uitspraak van de rechter. "Wij waren er van overtuigd dat deze zaak echt niet goed zat. Je verwijt niet zomaar iemand fraude. Niet voor niets hebben wij deze zaak zo lang doorgezet", aldus woordvoerster Christine Rompa. Overigens ontkent zij dat deze rechtszaak aantoont dat Achmea steeds harder optreedt tegen onjuiste zorgdeclaraties. "Andere verzekeraars zochten hiermee misschien meer de publiciteit, maar wij traden hier altijd al tegen op."

Strafrechtelijk onderzoek

Bestuurder Emar Vogelaar van Medisch Centrum Rhijnauwen laat weten in hoger beroep te gaan, en dat met vertrouwen tegemoet te zien. "Wij doen veel met voeding, allemaal wetenschappelijk onderbouwd. De politiek wil dat ook van zorgverleners, om te voorkomen dat de zorgkosten verder stijgen. Maar zorgverleners die daaraan gevolg geven, worden gestraft."

Achmea deed ook aangifte tegen de twee directeuren van Medisch Centrum Rhijnauwen. Als gevolg daarvan begon het Openbaar Ministerie eerder dit jaar een strafrechtelijk onderzoek tegen hen. In april werden zij drie dagen vastgezet op verdenking van oplichting van verzekeringsmaatschappijen. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) doorzocht een woning en legde beslag op administratie en bankrekeningen. Volgens Vogelaar is sprake van een 'valse aangifte'.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore