Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
VW sjoemelde met tests

Nederlandse beleggers eisen miljarden van Volkswagen

25 september 2015 16:02 Aangepast: 25 september 2015 16:56
Beeld © AFP

De Nederlandse vereniging van effectenbezitters, de VEB, heeft Volkswagen aansprakelijk gesteld voor verliezen door het dieselschandaal. Beleggers eisen miljarden compensatie van de autofabrikant.

Nadat de toezichthouder in de VS bekend maakte dat Volkswagen emissietests manipuleerde ging binnen twee dagen het aandeel Volkswagen ruim 35 procent onderuit. 

Waarde verdampt
"De aandeelhouders hebben waarde zien verdampen doordat Volkswagen op een blijkbaar gestructureerde manier data heeft gemanipuleerd en daarmee auto's heeft verkocht die uiteindelijk niet de prestaties leverden die men beloofd had", zegt Paul Koster, directeur van de VEB tegen RTL Z.

Na het bericht uit de VS zijn veel aandeelhouders uitgestapt. "Daar hebben we naar gekeken en dan blijkt dat daar toch al 2,5 miljard op verloren is," zegt Koster. "Dat betekent dat je echt over miljarden praat."

Volgens de vereniging was de koers van Volkswagen door de manipulatie van de auto's kunstmatig hoog. En dat is ook goed hard te maken, vindt Koster.

Volkswagen heeft gedaan alsof ze een groen en efficiënt product hadden. Zo kregen aandeelhouders het idee dat de omzet in de toekomst aanzienlijk hoger zou zijn dan nu blijkt te kunnen, aldus Koster.

Manipulatie ook voordelig voor aandeelhouders
Het argument dat beleggers, als je het zo bekijkt, ook jarenlang geprofiteerd hebben van de manipulatie van Volkswagen schuift Koster rap terzijde.

"Het gaat erom dat je als aandeelhouder uit moet kunnen gaan van de eerlijkheid, de openheid van het management", zegt hij. Door de bewuste misleiding van van Volkswagen hebben aandeelhouders op verkeerde resultaten hebben geanticipeerd.

De VEB vertegenwoordigt de belangen van Nederlandse aandeelhouders die via een Nederlandse broker of bank aandelen in het bedrijf hebben gekocht. Dus ook buitenlandse aandeelhouders die aandelen hebben gekocht via een Nederlandse bank.

Bestuur en raad van commissarissen van Volkswagen weten volgens de VEB van de voorlopige vordering. De organisatie heeft de autofabrikant uitgenodigd voor een gesprek over mogelijke compensatie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van