Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
VW sjoemelde met tests

Volkswagen 16 miljard minder waard

21 september 2015 11:40 Aangepast: 21 september 2015 21:41
Beeld © ANP

Beleggers schrikken hevig van het nieuws dat Volkswagen heeft gesjoemeld bij uitstoottests in de VS. Het aandeel Volkswagen staat maar liefst 22 procent lager. Daarmee gaat meer dan 16 miljard euro aan beurswaarde in rook op.

Dat is zelfs iets meer dan de boete van die het maximaal kan krijgen.

De koers van VW begon al meteen bijna 14 procent in de min en het verlies loopt alleen maar verder op, tot zo'n 22 procent. Een dergelijk verlies is voor een klein fonds al heel veel, voor een concern als Volkswagen is het helemaal gigantisch. Dat geldt ook voor de bedragen die daarbij horen.

Miljarden
De 16,6 miljard euro die het concern, sinds kort in aantallen gemeten de grootste autofabrikant ter wereld, volgens beleggers nu minder waard is dan vrijdag is zelfs iets meer dan de maximale boete van 16 miljard euro die de fabrikant kan krijgen in de VS.  

De Duitse autobouwer zou hebben gesjoemeld met systemen waarmee de uitstoot van dieselauto's wordt gemeten. De emissie van stikstofoxide en fijnstof was hierdoor lager dan in werkelijkheid. Auto's moeten in de VS voldoen aan de regels die zijn gesteld in de Clean Air Act, maar bijna een half miljoen Volkswagens blijken daar nu niet aan te voldoen.

Imagoschade
Die auto's moeten worden teruggehaald. Het gaat om een aantal modellen van het merk Volkswagen en om een model van Audi. Wat nog erger is, is dat VW een enorme boete opgelegd kan krijgen, van zo'n 33.000 euro per auto. Dat komt in totaal uit op bijna 16 miljard euro. Daarbij lijdt VW een grote imagoschade.

Ondertussen is VW gestopt met de verkoop van viercylinder diesels in de VS. Volkswagen heeft veel moeite om op de Amerikaanse een positie op te bouwen. Al jaren zijn de verkopen laag, VW blijft achter bij veel van zijn concurrenten. Vorig jaar was het Volkswagen-concern in de VS, op China na de grootste automarkt ter wereld, met een marktaandeel van slechts 3,6 procent de achtste speler.

In Europa heeft het Volkswagenconcern, dus inclusief Audi, Seat en Skoda, maar liefst een kwart van de markt in handen. Dat is 2,5 keer zoveel als de nummer twee. In China, waar VW al ruim 30 actief is en marktleider is, heeft het ruim 20  procent, dat is net zoveel als de nummers twee en drie samen. In Brazilië vechten VW en General Motors om de tweede plek, achter Fiat.

VW niet de enige die sjoemelt
Volkswagen is niet de enige autoproducent die probeert de testgegevens te manipuleren. Roy Kleijwegt, van Autoweek: ''De meeste autofabrikanten hebben van die herkenningssoftware. Eigenlijk proberen ze allemaal wel in meer of mindere mate zo’n test te manipuleren. Het is zeker niet uitgesloten dat in Europa op dezelfde manier tests zijn gemanipuleerd''.

Beleggers in Volkswagen hebben tot nu toe een slecht jaar. De koers staat 30 procent lager dan eind vorig jaar. De Duitse Dax-index staat rond het niveau van eind december.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van