Economie

Hoog bezoek: Draghi spreekt met Kamerleden

10 mei 2017 10:52 Aangepast: 28 juli 2017 04:00
Mario Draghi komt aan op het Binnenhof. Beeld © Roel Schreinemachers

Hoog bezoek vandaag in de Tweede Kamer. De baas van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, komt uitleg geven over het beleid van de ECB.

Draghi kan een spervuur aan vragen verwachten over zijn beleid. Kamerleden zijn kritisch vanwege de lage rente die mede wordt veroorzaakt door het opkopen van staatsobligaties door de ECB. De lage rente heeft grote gevolgen voor spaarders en Nederlandse pensioenfondsen.

De eerste groep krijgt nog maar nauwelijks rente op zijn spaargeld, en pensioenfondsen moeten bij het vaststellen van de dekkingsgraad rekening houden met de lage rekenrente. De dekkingsgraad is het belangrijkste cijfer van pensioenfondsen: het weerspiegelt de verhouding tussen het beheerd vermogen en wat aan pensioenen moet worden uitgekeerd in de toekomst. 

'Schade aan pensioenen'

De uitnodiging van de Tweede Kamer aan Draghi komt van SP-Kamerlid Arnold Merkies, maar ook andere partijen willen graag tekst en uitleg over het omstreden rentebeleid en het stimuleringsprogramma van de ECB, dat tientallen miljarden euro's per maand omvat. Volgens Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft het beleid van Draghi een schade van 100 tot 200 miljard euro in de pensioensector veroorzaakt.

De komst van Draghi stond eerder voor februari op de agenda, maar hij moest toen afzeggen wegens 'onvoorziene omstandigheden'.

Kamer heeft niets over Draghi te zeggen

Of de Italiaan zijn beleid wil aanpassen na het aanhoren van de zorgen in de Tweede Kamer is niet te zeggen. De ECB opereert onafhankelijk, regeringen mogen de besluitvorming officieel niet proberen te beïnvloeden. Het bestuur van de ECB wordt gevormd door de centrale bankiers van de lidstaten, die benoemd worden en niet gekozen. 

Bekijk vanaf 13.00 uur hier de livestream van het gesprek.

Voor mobiel en tablet klik hier.

Meer op rtlz.nl:
Hoe ver gaat het mandaat van de ECB eigenlijk precies?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van