De Nederlandse overheid moet de uitstoot van CO2 reduceren met 25 procent. Dat heeft de rechter bepaald. Klimaatorganisatie Urgenda begon een zaak tegen de Staat om Nederland te verplichten iets te doen tegen de klimaatverandering.
De 'actie-organisatie' voor duurzaamheid Urgenda had geëist dat de overheid opdracht zou krijgen de Nederlandse uitstoot van CO2 uitstoot al voor 2020 te verminderen tot het noodzakelijke niveau dat door wetenschappers is vastgesteld: met 40 procent ten opzichte van het niveau van 1990. De rechter verplicht de overheid nu om de uitstoot terug te dringen met 25 procent.
ZIE OOK: Overheid voor de rechter om falend energiebeleid
Als Nederland door zou gaan met het huidige beleid zou de uitstoot in 2020 met 17 procent zijn afgenomen. De uitstoot moet van de rechter dus meer worden teruggedrongen dan de oorspronkelijke plannen van de overheid.
De rechter concludeerde dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door uitstoot en dat dit ernstige gevaren met zich meebrengt, onder meer door de zeespiegelstijging. Ook zou de voedselvoorziening in gevaar kunnen komen.
Een wereldwijde reductie is dan volgens hem ook nodig. Nederland kan zich er volgens de rechter niet achter verschuilen dat ook andere landen de doelstellingen niet halen. Ons land moet zijn reductie van 25 tot 40 procent dan ook halen.
Lees hier de hele uitspraak van de rechter