VW sjoemelde met tests

Miljoenenclaim bij Volkswagen namens autobezitters

01 oktober 2015 18:27 Aangepast: 05 oktober 2015 07:53
Beeld © ANP

Stichting VolkswagenAudiclaim heeft namens Nederlandse Volkswagenbezitters een schadeclaim ingediend bij Volkswagen. De initiatiefnemers eisen compensatie voor schade veroorzaakt door sjoemelen met emissiesoftware.

Volgens advocaat Oscar van Oorschot, die onder andere ook achter de PGB-claim en andere collectieve consumentenclaims zat, heeft iedere bezitter van een auto met de bewuste dieselmotor recht op een schadevergoeding. 

In ons land moeten 160.000 wagens van VW terug naar de garage voor een update van de software. VolkswagenAudiclaim schat dat de betreffende autobezitters tussen de 3000 en 7000 euro schade lijden. De totale claim bedraagt mogelijk dus meer dan een miljard euro.

Waardevermindering
Niet alleen de waarde van de auto vermindert volgens Van Oorschot, ook de rij-eigenschappen veranderen bij 'onvermijdelijke reparaties' die moeten worden verricht om de uitstoot te verminderen. De auto's krijgen ook minder vermogen, minder comfort en een hoger brandstofverbruik, zegt hij.

"Al deze schade zal Volkswagen aan onze deelnemers moeten vergoeden. Daarbij eisen wij dat de fabrikant zekerheden stelt. Het gaat immers om veel geld. Dat hebben wij vandaag aan de raad van bestuur kenbaar gemaakt", zegt hij. 

Meerdere claims
Alle gedupeerden kunnen zich melden bij Stichting VolkswagenAudiclaim. De eisen zijn vandaag neergelegd bij de Nederlandse Volkswagenimporteur, Pon Dealer Groep. Als voorschot heeft de stichting een borgstelling van 5 miljoen euro geëist. Mocht dat niet lukken dan wil het advocatenkantoor achter de claim beslag laten leggen op het vermogen van Pon.

De reden dat de organisatie in eerste instantie Pon aansprakelijk stelt en niet Volkswagen zelf, is dat de zaak dan volgens Nederlands recht kan worden afgehandeld.

Het is zeker niet de eerste Nederlandse eis die is neergelegd bij Volkswagen. De Vereniging van Effectenbezitters deed dat al eerder omdat een groot deel van de beurswaarde verdampte. Later volgde ConsumentenClaim met een claim namens beleggers.

`