Economie

Dit schilderij is door een robot gemaakt

18 september 2015 07:36 Aangepast: 18 september 2015 10:25
Beeld © Harold Cohen / Aaron

Komen de robots ook al de banen van creatievelingen inpikken? Een computerprogramma weet prachtige schilderijen te produceren.

We liggen er de laatste tijd van wakker: komen de robots onze banen inpikken? Experts zeggen: met de banen waar je creativiteit voor nodig hebt, zal het wel meevallen. Muziek, literatuur en kunst zijn veilig. 

Maar is dat ook echt zo? 'Aaron', een computerprogramma, maakt al sinds de jaren '70 kunstwerken, meldt de BBC. Aarons schilderijen zijn voornamelijk te bewonderen op een computerscherm, maar bij een tentoonstelling wordt ook wel eens echte verf gebruikt.

Echte schilder achter de robot
Het brein achter computerprogramma Aaron is de Britse schilder Harold Cohen. Hij is naar eigen zeggen al zijn halve leven bezig ervoor te zorgen dat 'een computerprogramma kan doen wat alleen getalenteerde mensen kunnen doen.' Het resultaat is indrukwekkend. Aaron 'weet' een hoop: het programma herkent de vormen van mensen, planten en simpele objecten. De robot kan vooral mooie kleurencombinaties maken, zegt de kunstenaar.

Maar goed nieuws voor creatieve lezers: volgens Cohen is Aaron nooit echt creatief geworden: het programma heeft de schilderijen nooit helemaal autonoom gemaakt. De kunstwerken waren altijd een coöperatie tussen mens en robot. In de toekomst zou een robot best nog eens creatiever kunnen worden en alles zelf kunnen doen; maar dat is volgens Cohen 'nog complexer dan een auto leren door de stad te rijden zonder een bestuurder.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van