Ga naar de inhoud
Economie

Oud worden in Nederland is best een goed plan

Onze gemiddelde leeftijd is zo’n 84 jaar, waarvan we gemiddeld 78,8 jaar in goede gezondheid leven. Beeld © anp

Bang om oud te worden? Geen zorgen. Nederland is één van de beste landen om dat te doen. We staan op de zesde plaats in de wereld wat betreft welzijn van ouderen.

Wat betreft inkomenszekerheid scoren we nog wat beter: op nummer vijf in de Global Age Watch. Dit rapport wordt gesubsidieerd door het Duitse ministerie van Economische zaken en gebruikt cijfers van onder andere de Wereldbank en UNESCO.

We scoren zo hoog, omdat iedereen in Nederland een pensioen ontvangt en er een groot sociaal vangnet is. 91 procent van het aantal 60-plussers heeft iemand om op te leunen. Wat betreft gezondheid en de gemiddelde levensverwachting, mogen we nog iets beter ons best doen, want daarmee staan we op plek nummer 13 en 18. Ook heeft slechts 61 procent van de 55- tot 64-jarigen een baan. Gelukkig is er ook nog goed nieuws: de gemiddelde leeftijd waarop wij overleden is 84 jaar. Daarvan leven we gemiddeld 78,8 jaar in goede gezondheid.

Griekenland
In Europa zijn de Grieken het meest benadeeld. Alhoewel ze gemiddeld ook 84 jaar oud worden, ontvangt maar 65 procent van hen een pensioen. Ook de andere landen die geraakt werden door de eurocrisis, laten ouderen vaker in de kou staan. Portugal staat op nummer 38, gevolgd door Italië op 37 en Spanje op 25.

Dit komt onder andere doordat er veel bezuinigd is op gezondheidszorg en openbaar vervoer. Ook zijn ouderen tussen 50 en 65 jaar oud vaker werkloos. Portugal, bijvoorbeeld, verminderde in 2012 de subsidie voor ouderen in het openbaar vervoer. Binnen zes maanden kochten 41.000 ouderen in de omgeving van Lissabon geen maandelijkse transportkaart meer.

Groot verschil Noord- en Zuid-Europa
Het rapport noemt het verschil tussen Noord- en Zuid-Europa 'opvallend'. "Landen als Denemarken en Zweden begonnen al een eeuw geleden met de opbouw van het pensioenstelsel. In de zuidelijke landen werden deze pensioenen, maar ook gezondheidszorg en thuiszorg, pas recentelijk geïntroduceerd. Daardoor werden deze extra hard getroffen door de bezuinigingsmaatregelen."

In het rapport zijn 96 landen opgenomen. 98 landen zijn niet in de database opgenomen omdat er onvoldoende informatie beschikbaar is.

Dit is een artikel van