Economie

Uniek: Kickstarter haalt geld op voor Syrische vluchtelingen

06 oktober 2015 21:30 Aangepast: 07 oktober 2015 13:41

Normaal staan er op crowdfundingplatform Kickstarter vooral creatieve projecten: van nieuwe gadgets tot originele films. Maar sinds vandaag staat er een heel ander project op de website: eentje die Syrische vluchtelingen moet gaan helpen.

Voor het eerst gaat Kickstarter crowdfunden voor een goed doel: de VN Vluchtelingenorganisatie.

In één dag is er al meer dan 150.000 dollar ingezameld. Het doel dat over een week bereikt moet zijn, 260.000 dollar, zal dan ook wel makkelijk gehaald worden. Een flinke prestatie, als je het vergelijkt met de andere projecten bij Kickstarter. Die halen gemiddeld 18.000 dollar op. 

Tegen de regels
Los van de snelheid waarmee het geld wordt opgehaald, is dit een unieke gebeurtenis. Officieel mocht er helemaal geen ‘goede doelengeld’ worden opgehaald via het platform, schrijft de Huffington Post. Maar het bedrijf is een andere weg ingeslagen. Sinds een paar weken is Kickstarter een ‘benefit corporation’. Wereldwijd zijn er maar een paar duizend bedrijven die zich zo mogen noemen. Je krijgt het label namelijk pas als je voldoet aan strenge eisen. Je moet duidelijk kunnen aantonen dat je niet alleen werkt aan winst, maar ook aan hogere doelen, waarbij je een positieve bijdrage levert aan de maatschappij of het milieu.

Anders dan bij de creatieve projecten gaat al het gedoneerde geld sowieso naar de VN Vluchtelingenorganisatie, en niet pas als het doel behaald is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`