Geld en Werk

'Banken moeten techondernemers vrezen'

30 september 2015 13:44 Aangepast: 30 september 2015 15:37

Banken staan voor een fundamentele keuze de komende jaren: meegaan met de fintech-revolutie of er tegen vechten. Daarvoor waarschuwt het gerenommeerde adviesbureau McKinsey & Co.

Daarover schrijft Bloomberg vandaag. Volgens McKinsey hebben traditionele financiële instellingen door de bank genomen een zwakke relatie met hun klanten. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor de concurrentie van fintech-startups, die het voor elkaar krijgen om veel directer te communiceren met hun afnemers.

Voorlopig gaat het trouwens nog behoorlijk goed in bankenland. Vorig jaar boekten de financiële instellingen recordwinsten: bij elkaar verdienden ze meer dan duizend miljard dollar. Ondertussen zijn er wel al 12.000 fintech-startups in de markt die daar een graantje van mee willen pikken. Zij bieden vaak goedkopere en innovatievere diensten aan dan de traditionele banken.

Flinke aderlating
De risico’s daarvan zijn groot, volgens McKinsey. Zij becijferden dat voor retailbanken tussen de 20 en 60 procent van de winsten op de tocht staat. Dat zou een aderlating zijn die de banken niet kunnen riskeren.

Het rapport raadt banken aan om een omschakeling te maken van ‘kracht en stabiliteit’ naar ‘emotionele aantrekkelijkheid’. Een aantal banken experimenteert al met deze nieuwe werkwijze en wil ook samenwerken met fintech-startups. De baas van JP Morgan schreef eerder al: "We gaan hard werken om onze diensten net zo naadloos en competatief te maken als die van hun. En we we voelen ons er prima bij om samen te werken waar dat verstandig is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore