Economie

Brussel gaat ondernemers helpen makkelijker geld te lenen

30 september 2015 14:12 Aangepast: 30 september 2015 18:49
Beeld © anp

Europa gaat het makkelijker maken voor bedrijven om aan financiering te komen, buiten de bank om. De Europese Commissie heeft daarvoor een actieplan opgezet.

Het is al een tijd lastig voor bedrijven om aan financiering te komen. Sinds de kredietcrisis is losgebarsten, verschaffen banken minder makkelijk kredieten. De Europese Commissie wil financiering nu makkelijker maken door barrières weg te nemen die belemmeren om over de grens zaken te doen. Dan zou je net zo makkelijk geld kunnen krijgen van een Nederlandse investeerder als van een Spaanse of Duitse.

Brussel heeft een heus actieplan opgesteld om dit mogelijk te maken. Zo wil de Europese Commissie dat de kosten voor leningen omlaag gaan, en dat er meer mogelijkheden komen voor ondernemers om financiering te krijgen. Ook buiten de banken om. Zo moet het bijvoorbeeld makkelijker worden om geld aan te trekken van durfkapitalisten en door crowdfunding. Ook wil de Commissie securisatie - het bundelen en doorverkopen van een stapel leningen, zoals hypotheken - makkelijker maken. Als dat middel weer wordt ingezet en uitgebouwd tot het niveau van voor de schuldencrisis, zou het volgens berekeningen van de commissie 100 tot 150 miljard euro extra kunnen opleveren.

Veiliger
De Commissie vermoedt dat het mes aan twee kanten snijdt. Als er meer mogelijkheden komen om geld te lenen heeft dat op de korte termijn een gunstige uitwerking op de economische groei. Maar alternatieve financiering maakt de Europese economie ook minder kwetsbaar voor slechte tijden en crises, doordat bedrijven niet slechts afhankelijk meer hoeven te zijn van banken voor hun financiering.

Minder regels
Ook moet het investeren in infrastructuur aantrekkelijker worden, door regelgeving hierover voor verzekeraars te versoepelen. Brussel kijkt verder nog naar het schrappen en versimpelen van onnodige regelgeving. Ook wil de commissie "onbedoelde'' effecten van regelgeving gaan wegnemen.

De kapitaalmarktunie, zoals de Europese Commissie het noemt, is één van de plannen van de Commissie-Juncker. Het project moet leiden tot de publicatie van een Groenboek, een document dat gemaakt wordt als voorzet voor beleidsvorming over financiering voor kleine en startende bedrijven, buiten de bank om. Het startsein werd gegeven in februari, waarna drie maanden geïnventariseerd werd in de markt. Als alles goed gaat, gaat de kapitaalmarktunie in 2019 van start. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van