Ga naar de inhoud
Economie

Stephen Hawking: 'Wees niet bang voor robots, maar voor kapitalisme'

machines alles produceren wat we nodig hebben, hangt de welvaartsverdeling af van de gulheid van de rijke eigenaren Beeld © ANP

De economische ongelijkheid zal toenemen als meer banen geautomatiseerd worden en de rijke eigenaars van machines hun rijkdom niet willen delen, zegt natuurkundige Stephen Hawking.

"Wees niet bang voor robots, maar voor het kapitalisme. Als machines alles produceren wat we nodig hebben, hangt de welvaartsverdeling af van de gulheid van de rijke eigenaren", zegt hij vandaag in een Ask Me Anything sessie op Reddit.com.

Als het geld netjes wordt verdeeld, kan iedereen genieten van een leven met onbeperkte vrije tijd. Als dat niet gebeurt, dan eindigen de meeste mensen jammerlijk slecht, voorspelt hij. Tot nu toe neigt de trend voornamelijk naar het laatste scenario. Steeds meer banen worden geautomatiseerd, waardoor er minder arbeidskrachten nodig zijn.

Voorspelling
De Franse econoom Thomas Pikette voorspelt in zijn populaire boek 'Kapitaal in de 21ste eeuw' dat komende tijd het vermogen van het allerrijkste deel van de bevolking sneller groeit dan de economie. Dat zou inherent zijn aan het kapitalisme en kan alleen door overheidsingrijpen worden tegengegaan.

Daarnaast waarschuwt Hawking ook opnieuw voor te slimme machines. Eerder ondertekende hij een open brief waarin hier ook voor werd gewaarschuwd. Volgens hem is het een kwestie van tijd voordat ze slimmer worden dan mensen en uiteindelijk de wereld kunnen overnemen. Voordat dit gebeurt, is het belangrijk dat onze doelen overeenkomen met die van de machines. "Een super-intelligente computer is extreem goed in het behalen van doelen. Wanneer die niet in lijn liggen met die van ons, komen we in problemen."