Economie

Gepensioneerden verliezen weer 5 procent koopkracht

30 september 2015 10:31 Aangepast: 30 september 2015 10:37

Ouderen met een pensioen blijven de komende 10 jaar zitten in de hoek waar de klappen vallen. Door nieuwe wetgeving en strenger toezicht van DNB verliezen ze weer 5 procent van hun koopkracht.

Ook de huidige werknemers worden gedupeerd door veel hogere pensioenpremies. Dat meldt pensioenadviseur Aon Hewitt.

Beleid overheid en DNB kost gepensioneerden 5% koopkracht
DNB verlaagde in juli de rekenrente die pensioenfondsen gebruiken om te berekenen hoe sterk ze ervoor staan. De fondsen verloren daardoor 30 miljard euro aan waarde.

Het nieuwe Financieel Toetsingskader (FTK) van staatssecretaris Klijnsma zorgt samen met een strengere DNB ook voor een stijging van de pensioenpremies met 1 miljard euro. Geld dat werknemers niet meer kunnen besteden in de economie en dat ten koste gaat van de koopkracht. Op langere termijn kan de pensioenpremie nog veel hoger uitvallen. De pensioenpremie kan tot 30 procent stijgen.

De nieuwe rekenrente van DNB en de verhoging van de verplichte buffers zorgt ervoor dat veel pensioenfondsen de pensioenen de komende jaren niet kunnen verhogen. De koopkracht van gepensioneerden daalt daardoor de komende tien jaar gemiddeld met nog eens 5%, bij pensioenfondsen met een jong deelnemersbestand of een defensief beleggingsbeleid kan dit zelfs oplopen tot 10%.

Gepensioneerden lopen steeds meer koopkracht mis
De pensioenen worden, door de financiële crisis, al 8 jaar niet verhoogd met de inflatie. Dat scheelt 10 tot 15 procent aan pensioen. Gepensioneerden voelen het extra koopkrachtverlies direct in hun portemonnee; werknemers pas nadat zij met pensioen zijn gegaan.

Zonder verslechtering van de pensioenregeling zullen de premies bij de meeste pensioenfondsen flink gaan stijgen en dan daalt ook bij werknemers de koopkracht op korte termijn.

`