Ga naar de inhoud
Economie

VVD wil fintechstart-ups boost geven met actieplan

Beeld © ANP

Minister Dijsselbloem zei het al in januari: Nederland moet voorop lopen in fintech. Het kabinet moet daar volgens de VVD nog een stap verder in gaan. De partij presenteert vandaag een 10-puntenplan om meer innovatie en concurrentie voor elkaar te krijgen.

In de Nederlandse financiële sector in Nederland is te weinig concurrentie en wordt te weinig geïnnoveerd, vindt de VVD. 85 procent van de bancaire financiering aan het MKB komt van slechts drie grootbanken: ABN Amro, ING en Rabobank.

En dat leidt tot onnodig hoge tarieven op financiële producten voor consumenten en bedrijven, en beperkte innovatie. dat stelt de partij in het Actieplan Fintech, dat vanmiddag wordt gepresenteerd in de Tweede Kamer.

Rompslomp en onduidelijkheid
Uit gesprekken die de VVD voerde met fintechbedrijven werd duidelijk welke moeilijkheden nieuwe toetreders in de sector hebben: vergunningseisen zijn onduidelijk, er is te veel administratieve rompslomp en start-ups moeten voor groeikapitaal vaak uitwijken naar het buitenland. "De regelgeving is vaak onduidelijk voor fintechbedrijven, en dat kan innovatie in de weg staan. Soms kan iets zelfs helemaal niet, en dat is een slechte zaak", vertelt initiatiefnemer Aukje de Vries. 

De oplossing zit in het vergemakkelijken van toetreden tot de markt voor nieuwe partijen, zegt de VVD.

De partij stelt deze tien actiepunten voor:

  1. Nederland moet koploper worden in de Europese fintechsector, en het moet voor de markt duidelijk zijn dat nieuwe bedrijven en innovaties welkom zijn.
  2. Toezichthouders DNB en AFM moeten (wettelijk) de opdracht krijgen om zicht te houden of er voldoende concurrentie, nieuwe toetreders en diversiteit zijn in de financiële sector.
  3. Het ministerie van Financiën moet structureel overleggen met fintechbedrijven en financiële start-ups om nieuwe ontwikkelingen te volgen.
  4. De fintechsector moet ook mee kunnen doen aan het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer en andere relevante overleggen.
  5. Regelgeving moet 'proportioneel' zijn. Er moeten een 'bankvergunning light', een 'light regime' en/of tijdelijke vergunningen voor financiële start-ups komen.
  6. Grenzen voor vrijstellingen in regelgeving moeten geëvalueerd worden, en wellicht verhoogd worden.
  7. De overheid moet een launching customer - eerste klant - zijn voor fintechbedrijven, waar dat lukt.
  8. Alternatieve financieringsvormen, zoals crowdfunding, moeten dezelfde mogelijkheden krijgen om gebruik te maken van de garantieregeling voor bancaire financiering.
  9. De toezichtskosten moeten omlaag voor nieuwe financieringsvormen, start-ups en kleine bedrijven.
  10. Bij de evaluatie en aanpassing van de opzet van de Wet financieel toezicht moet nadrukkelijk rekening worden gehouden met fintech, financiële innovatie en nieuwe technologie.

Eerder stelde minister Dijsselbloem Willem Vermeend al aan als fintechambassadeur. Hij moet van Nederland een echt fintechland maken. Dijsselbloem legde in een exclusief interview met RTL Z uit dat het niet erg is als banken marktaandeel inleveren door fintech.