Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Aandelen Ferrari: kopen of hard voorbijrijden?

12 oktober 2015 18:12 Aangepast: 04 juli 2016 10:31
In totaal wordt 10 procent van de aandelen verkocht Beeld © ANP

Droom je al jaren van een Ferrari, maar laat je bankrekening dat niet toe of mag het niet van thuis? Geen zorgen: vanaf vrijdag is Ferrari er voor iedereen, want het automerk gaat naar de beurs. Kopen of toch links laten liggen? Z Today zocht het uit.

Het extreem exclusieve automerk verkocht afgelopen jaar zo’n 20 auto’s per dag, vertelt RTL Z redacteur Carien ten Have​ die in de jaarcijfers dook. In totaal werden er vorig jaar zo'n 7000 verkocht. Wil je een Ferrari hebben en heb je genoeg geld, dan moet je zelfs eerst door de ballotage heen.

In totaal wordt 10 procent van de aandelen verkocht. De bedoeling is dat daarmee 900 miljoen dollar opgehaald wordt. De richtprijs voor een stukje Ferrari op de beurs ligt tussen 48 en 52 dollar. Omgerekend zou het Italiaanse autoconcern vrijdag bijna tien miljard dollar waard zijn.

Duur, vooral emotioneel aandeel
"Dat lijkt wel een beetje duur", zegt RTL Z beursanalist Durk Veenstra. "Je betaalt voor het aandeel 30 keer de nettowinst. Voor moederbedrijf Fiat hoef je maar 16 keer de winst neer te leggen." De waarde van dit aandeel is dan ook vooral emotioneel. 

Ferrari richt zich op mensen die het merk stoer vinden, maar de auto zelf niet kunnen of willen betalen. Dat doet de autobouwer al langer succesvoller, want maar liefst 30 procent van de omzet wordt verdiend met merchandising. Vergelijk het met de beursgang van Ajax, waar een aandeel destijds acht euro kostte. De prijs schommelde sindsdien tussen elf en drie euro en hangt nu weer rond de introductieprijs. Winst maak je er dus niet op, maar leuk om te hebben is het wel. 

Moederbedrijf heeft geld nodig
Ferrari gaat dus naar de beurs om geld op te halen. Niet voor zichzelf, maar voor het moederbedrijf Fiat-Chrysler. Met de opbrengst moeten andere automerken uit het slop worden getrokken als Jeep, Alfa Romeo en Maserati. En Ferrari? Die ligt dan wel in de uitverkoop, maar ziet er zelf geen cent van. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van