Economie

Boerderij op zee verbouwt groente van de toekomst

05 november 2014 20:11 Aangepast: 02 november 2015 10:01
De testboerderij wordt te water gelaten Beeld © Noordzeeboerderij

Een boerderij op zee. Het klinkt raar, maar voor de kust van Texel is de Noordzeeboerderij vandaag van start gegaan, waar maar één gewas wordt geteeld: zeewier.

Vandaag is de eerste kilo in zee gezet. De stichting Noordzeeboerderij ziet grote kansen voor zeewierteelt voor de kust: zeewier is gezond en kan bovendien verbouwd worden zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. De proef, deels betaald door een crowdfundingcampagne, wordt gebruikt als opstap naar de eerste commerciële Noordzeeboerderij.

ZIE OOK: Algenboerderij zet uitlaatgassen om in zuurstof

Met de zogeheten 'kiloproef' wordt bij Texel onderzocht welk zeewier het beste bestand is tegen de ruige Noordzee. Daarom wordt de zeewier op twee verschillende manieren verbouwd: het ene wier groeit aan een lange lijn van 20 meter, het andere groeit aan een rond frame van 5 meter doorsnee. Het zeewier hangt op zo'n anderhalve tot twee meter diepte. Daar stroomt het zeewater door, kan zonlicht komen en zijn voldoende voedingsstoffen. 

Eerste oogst in 2015
De test loopt tot juni 2015. Dan kan de eerste zeewier van eigen bodem worden geoogst. Als dat succesvol is, wordt er een proefboerderij opgestart, waar door ondernemers en onderzoekers kan worden geëxperimenteerd en waar zij van kunnen leren.

Pas daarna kan de eerste commerciële Noordzeeboerderij beginnen. Dat wordt een 'gemend bedrijf' met 'landbouw' en 'veeteelt'. Maar dan niet met koeien en maïs, maar met zeewier en schelpdieren. Zeewier is namelijk een natuurlijke broedplaats voor vissen en schelpdieren.

Zeewier in je tandpasta
Het zeewier vindt je straks misschien terug in de zeewiersalade in je favoriete sushirestaurant, maar dat is niet de enige plek. Zeewier is namelijk een uitstekende eiwitvervanger - handig voor vegetariërs bijvoorbeeld - en zit als bindmiddel (alginaat) in bijvoorbeeld tandpasta en vla. Het zeewier dat daarvoor wordt gebruikt, halen we nu nog uit Azië. En ook de Hollandse koeien kunnen van het wier profiteren: het is namelijk ook prima geschikt als veevoer.

De boerderij in de Noordzee is overigens niet de eerste Nederlandse boerderij op zee. In Zeeland begon in augustus al een zeewierboerderij, maar die is niet op 'open zee'.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`