Economie

Warme want van afval van geslachte dieren

07 augustus 2015 13:53 Aangepast: 06 september 2015 17:11
Beeld © Wendelin J. Stark en Philipp R. Stössel / ETH Zurich

Luxe, handgesponnen wol gemaakt uit huid, botten en weefsel van varkens, schapen en koeien: het Zwitserse bedrijf Functional Materials Laboratory heeft na jaren onderzoek een eerste want van slachtafval gebreid.

Het gaat om een prototype, maar je ziet niet dat het uit restafval komt. Uit het slachtafval wordt collageen gehaald. Daar wordt gelatine van gemaakt en dat wordt weer verwerkt tot vezels. Volgens onderzoeker Wendelin Stark is gelatine "een van de beste materialen die we op de planeet hebben".

ZIE OOK: Kleding maken van oude visnetten voor een schone zee

Nu is het maken van een vezel uit gelatine een complex proces. Maar een van Starks studenten, Philipp Stössel, ontwikkelde een machine dat process te automatiseren. Het lab kan met die machine in een paar uur genoeg vezels produceren om een want van te breien.

Het klinkt luguber: er worden geen dieren gedood voor de wol, maar er wordt natuurlijk wel gebruik gemaakt van dieren die bijvoorbeeld voor consumptie zijn geslacht. Toch is de techniek duurzaam, zegt Stössel.

Onvriendelijk voor milieu?
Het telen van textielsoorten als katoen heeft nu een grote impact op het milieu. Een woldraad uit slachtafval is dus een alternatief voor milieuonvriendelijkere textielsoorten, én maakt gebruik van restafval dat anders sowieso wordt weggegooid.

Maar komt dat restafval uit de niet bepaald diervriendelijke bio-industrie? Op dit moment is de herkomst van de gelatine niet voldoende bekend, erkent Stössel. De wetenschappers willen dat veranderen voordat de wol echt gaat worden geproduceerd.

"Het is absoluut tegen onze wil dat de bio-industrie wordt aangemoedigd door onze vezelproductie. En we willen mensen al helemaal niet aansporen om meer vlees te eten! We willen wel de bergen slachtafval die helaas nu wordt geproduceerd door de vleesconsumptie van mensen op een nuttigere manier (her)gebruiken."

ZIE OOK: Hollandse hennepthee: 'Lekker, duurzaam en niks met wiet te maken'

Er is heel veel goedkoop slachtafval in Europa, maar de bedrijven die daar gelatine uit halen doen dat nu nog voor nicheproducten. De onderzoekers hebben op termijn een partner nodig die de vezel op grote schaal wil en kan produceren. De huidige aandacht voor hun onderzoek helpt daar wel bij, zegt Stössel.

Eerst gaan de onderzoekers door met het perfectioneren van hun wol voor consumenten. Na de wanten, wordt nu ook een prototype trui gebreid. Stark is in ieder geval al blij met hoe de vers gesponnen wol van slachtafval aanvoelt: warm en zacht.

Thumbnail

RTL Z Toekomstmakers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore