Economie

'Zelfrijdende auto halveert verzekeringspremie binnen 5 jaar'

26 mei 2015 11:11 Aangepast: 06 september 2015 16:20
Beeld © EPA

Zelfrijdende auto's maken minder brokken, waardoor experts binnen 5 jaar een halvering van verzekeringspremies verwachten.

Volgens experts, geïnterviewd door The Telegraph, gaan we dat al binnen 5 jaar heel duidelijk merken. Rond 2020 zou de autoverzekeringspremie mogelijk al zijn gehalveerd, aldus John Leech, hoofd van de autoafdeling van het adviesbedrijf KPMG. Rond 2020 verwacht men dat de semi-zelfrijdende auto een grote opmars heeft gemaakt. Dat zijn auto’s die onderling communiceren en in elk geval een autopiloot voor de snelweg hebben.

Nu al korting 
De reductie in premies is nu al aan de gang als gevolg van moderne auto's met allerlei verkeersveiligheid bevorderende snufjes, zoals 'lane-assist' en 'adaptive cruise control', die automatisch remmen als een voorganger snelheid vermindert of op de rem trapt. In Engeland bieden verzekeraars tot 10 procent korting op de premie voor auto’s die met een dergelijk noodremsysteem zijn uitgerust.

Kleine schades, zoals deuken bij het inparkeren, zijn ook forse schadeposten voor verzekeraars. Menig moderne auto kan nu autonoom inparkeren.

Fabrikant betaalt
Uiteindelijk kan de premie voor de bestuurder mogelijk helemaal vervallen en verschoven worden naar de autofabrikant. In de zelfrijdende auto zijn de mensen geen bestuurders maar passagiers. De soft- en hardware is de bestuurder en de fabrikant is dus verantwoordelijk voor de gevolgen.

In de toekomst betaal je niet alleen geen premies meer, maar bespaar je ook duizenden euro's op rijlessen en het halen van je rijbewijs. Uiteindelijk heb je die dan ook niet meer nodig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`