Economie

Microsoft stuwt Wall Street

23 oktober 2015 22:56

Wall Street trekt de plus van gisteren door en gaat goed het weekend in. Technologiereuzen Amazon, Alphabet (voorheen Google) en vooral Microsoft doen het goed.

De aandelenbeurzen op Wall Street zijn met duidelijke winsten gesloten. Microsoft, Amazon en Alphabet, het moederbedrijf van Google, werden ruimschoots beloond voor onverwacht sterke kwartaalresultaten. Daarnaast reageerden beleggers enthousiast op de renteverlaging in China.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent in de plus op 17.646,70 punten. De S&P 500 steeg 1,1 procent tot 2075,15 punten, waarmee de breed samengestelde graadmeter weer hoger staat dan aan het begin van 2015. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 2,3 procent omhoog naar 5031,86 punten.

Microsoft
Microsoft was de grote uitblinker, met een winst van 10 procent. Het softwarebedrijf wist voor het negende kwartaal op rij de verwachtingen te overtreffen, vooral door een groeiende vraag naar clouddiensten.

De koers van het aandeel Microsoft steeg mede daardoor vrijdag naar het hoogste peil sinds 2000.

Alphabet
Een vergelijkbaar enthousiasme gold voor Alphabet, het moederbedrijf van Google, dat een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 5 miljard dollar aankondigde en een koerswinst van bijna 8 procent noteerde.

Donderdag nabeurs bleek bovendien dat Google in het derde kwartaal meer advertenties verkocht dan een jaar eerder, terwijl de kosten onder controle werden gehouden.

Amazon
Ook Amazon boekte een ruime koerswinst, van ruim 6 procent. De internethandelaar verraste donderdag nabeurs met de melding van winst in het derde kwartaal.

Procter & Gamble won 3 procent. Het moederbedrijf van merken als Gilette, Ariel en Pampers wist zijn dalende omzet te compenseren met bezuinigingen.

Witgoedfabrikant Whirlpool leverde 9 procent van zijn beurswaarde in, na een voorzichtige prognose voor de winst die dit jaar kan worden gerealiseerd.

American Airlines wist beleggers evenmin te overtuigen met zijn cijfers, hoewel die de hoogste kwartaalwinst uit de historie van het bedrijf bevatten. Het concern profiteerde van de fors lagere prijs voor brandstof, maar zag zijn beurswaarde vrijdag 0,7 procent zakken.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging met 1,6 procent omlaag naar 44,63 dollar. De euro was met 1,1010 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van