Economie

Gascentrales in de problemen door duurzame energie

26 oktober 2015 08:48 Aangepast: 26 oktober 2015 10:10
Beeld © Nuon

Gasgestookte elektriciteitscentrales dreigen failliet te gaan of in de mottenballen gezet te worden. De transitie naar duurzame energie zit ze in de weg.

Dat schrijft het Financieele Dagblad. De centrales zitten in de problemen door meerdere factoren: de economische crisis (en daardoor minder elektriciteitsvraag), de gedaalde kolenprijs en de toename van duurzame energie.

Meerdere centrales onder druk
Vorige week werd de Rijnmondcentrale in Rotterdam failliet verklaard. En dat is niet de enige gasgestookte centrale die in de problemen zit. Ook de gascentrales van Suez staan onder druk. Het Franse Engie wil centrales gaan sluiten en een aantal in de mottenballen zetten, zoals inmiddels 15 procent van alle kolen- en gasgestookte elektriciteitscentrales. In 2020 zal dat percentage naar verwachting gestegen zijn naar 20 procent voordat het weer gaat dalen.

Door een toename van Duitse wind- en zonne-energie op onze markt wordt de levensduur van de gasgestookte centrales korter, zegt een woordvoerder van Suez tegen het FD. Advocaat Iman Brinkman merkt daarnaast op dat door de toename van duurzame energie ook de 'perverse situatie' is ontstaan dat er meer kolenstroom op de markt is gekomen, omdat duurzame stroom dure gascentrales als eerste wegdrukt.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore