Economie

Concurrentie Nederlandse zeewierboederij?

07 augustus 2015 12:23 Aangepast: 06 september 2015 17:11
Beeld © iStock

Wie denkt dat een zeewierboerderij vooral een sympathiek experiment in duurzaamheid is: Nederland krijgt concurrentie van een Schotse zeewierboerderij die ruim 25 ton zeewier per jaar wil produceren en op wereldniveau wil meespelen. Big business dus.

Wat wordt gedaan met al dat zeewier? Nou, het wordt niet alleen gebruikt voor sushi, maar ook in andere etenswaren. De vegetarische zeewierburger bijvoorbeeld of zeewierbrood. Het is heel gezond volgens experts, en wordt zelfs een superfood genoemd.

ZIE OOK: Eerste zeewieroogst ui Hollandse wateren

Moet je niks weten van zulke exotische fratsen: zeewier is ook geschikt als veevoer. En het wordt al deels onopvallend verwerkt in andere producten. Bijvoorbeeld als verdikkingsmiddel in ijs, yoghurt, tandpasta en make-up.

Wier uit het wild halen, is schadelijk voor het milieu, want dat is ook de natuurlijke habitat van veel ander leven in de zee. Maar gekweekt zeewier is een duurzame oplossing. De Nederlandse zeewierboerderij die in juni haar eerste oogst had, houdt zich vooral bezig met het testen van de zeewierteelt en hoe we dat op grote schaal kunnen toepassen.

Commerciële boerderij op wereldniveau
Schotland wil het meteen grootser aanpakken. Onderzoekers willen een boerderij van één hectare opzetten bij de kust. Daar willen ze zeven inheemse zeewiersoorten kweken die vooral allerlei doeleinden gebruikt kunnen worden.

De Schotse onderneming ziet vooral potentie in het maken van voedingsmiddelen op basis van zeerwier en denkt dat de boerderij zo'n 25 ton zeewier per jaar kan produceren. Dat is volgens topman Phil Kerrison genoeg om een commeciële boerderij voor voedingsmiddelen te starten.

ZIE OOK: Boerderij op zee verbouwt groente van de toekomst

De boerderij begint als demonstratie voor de Schotse zeewierteeltsector. Kerrison denkt dat de Schotse kust heel geschikt is voor een 'omvangrijke, duurzame zeewierindustrie' die kan concurreren met Aziatische landen die nu op grote schaal al zeewier kweken. 

Ook in Zuid-Amerika en Oost-Afrika groeit de zeewierteelt volgens hem. Europa en de VS lopen achter. "Vergeleken met Azië, hebben we momenteel niets. Maar er zijn grote kansen voor mensen die de sprong durven te nemen."

RTL Z Toekomstmakers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore