Economie

Contactloos betalen: ideaal voor digitale zakkenrollers?

01 december 2014 08:53 Aangepast: 06 september 2015 15:09

Miljoenen Nederlanders hebben hem inmiddels: een pinpas waarmee je contactloos kunt betalen. Maar is het wel veilig?

De nieuwe pinpas hoef je niet meer in de betaalautomaat te steken. Je houdt ‘m er namelijk gewoon naast, en klaar is Kees. Volgens de banken is dat het betalen van de toekomst: snel en handig. Ja, handig inderdaad, zeggen critici: voor criminelen! Dankzij al die contactloze bankpassen is digitaal zakkenrollen een fluitje van een cent, zeggen zij. 

Digitaal zakkenrollen?
Het enige dat een crimineel hoeft te hebben, is een draadloos betaalkastje en een plek waar veel mensen dicht bij elkaar lopen, de Albert Cuijpmarkt bijvoorbeeld. Kastje dicht bij een broekzak houden en hop: daar heeft ie zijn 25 euro te pakken.

ZIE OOK: Betaalpas alleen veilig in metalen hoesje of folie

Dat klinkt plausibel. Maar is dat inderdaad zo makkelijk, dat digitale zakkenrollen? We vroegen het aan Erik Poll, professor ‘digital security’ van de Radboud Universiteit Nijmegen. "Zulk digitaal zakkenrollen is inderdaad in principe mogelijk", zegt hij tegenover RTL Z. Toch denkt hij niet dat we binnenkort massaal de klos zijn.

Traceerbaar
Zo is het digitaal gerolde geld makkelijk traceerbaar. De banken zien waar het geld heengaat. "Een crimineel die digitaal wil gaan zakkenrollen, moet dus een katvanger regelen, bijvoorbeeld een winkelier die contactloze betalingen ondersteunt. Maar die winkelier zal dan snel gevonden worden en door de banken aansprakelijk gesteld worden voor de schade." Bovendien kan het digitale zakkenrollen niet op grote afstand. "Een standaard kaartlezer werkt hooguit op een afstand van 1 of 2 centimeter. En vaak werkt het niet als de pas nog in de portemonnee zit. Dus heel makkelijk uit te voeren is het niet."

ZIE OOK: Voor de eerste keer contactloos

"Gezien dit gedoe, de pakkans en de beperkte opbrengt per slachtoffer zou ik als crimineel toch iets anders proberen om geld te verdienen", zegt Poll. Uit landen waar ze contactloos betalen al langer gebruiken, zoals het Verenigd Koninkrijk, kent hij bovendien geen gevallen van digitaal zakkenrollen.

Uitzetten
Ook de Consumentenbond is niet bang voor het ‘zakkenrollen 2.0’. "Het gaat om kleine bedragen en er moet een legitieme bankrekening aan worden gekoppeld. Daarom zouden fraudeurs makkelijk worden gevonden."

ABN Amro laat weten dat fraude ‘zeer onrealistisch is’ en mocht een klant toch slachtoffer worden, dan betaalt de bank de schade. 

Bent u niet overtuigd? Bij ING kun je het contactloos betalen uit laten zetten. Bij ABN Amro moet je daarvoor een speciaal nieuw pasje aanvragen. 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore