Economie

Handel met China goed voor 4,4 miljard euro

22 oktober 2015 12:47 Aangepast: 22 oktober 2015 12:59
Beeld © EPA

In tien jaar tijd is de opbrengst van handel met China gestegen van 1,6 miljard euro naar 4,4. Inmiddels is China een van de belangrijkste handelspartners van ons land.

Dat is goed voor 0,7 procent van het Bruto binnenlands product (bbp) en werk voor 62.000 mensen in Nederland, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek in aanloop naar het staatsbezoek van koning Willem-Alexander dit weekend. Het gaat dan om banen bij de exporteurs zelf, maar ook bij toeleveranciers, zoals bijvoorbeeld een accountant die de boeken controleert van een fabriek die naar China exporteert.

Nederlandse bedrijven importeren onder meer grondstoffen om er producten voor China van te maken, zoals aardolie voor de productie van kunststof. Vooral de zakelijke dienstverlening, groot- en detailhandel en de industrie profiteren van de Nederlandse handel met de op een na grootste economie ter wereld.

Wederuitvoer
In totaal exporteerden Nederlandse bedrijven vorig jaar voor 9,3 miljard euro, maar daar was 4,9 miljard aan goederen uit het buitenland bij. Nederlandse bedrijven doen ook aan zogeheten wederuitvoer, waarbij bijvoorbeeld medicijnen in de Verenigde Staten worden gekocht en daarna worden doorverkocht naar China.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van