Economie

Hoe groot is de macht van de Chinezen in Nederland?

31 oktober 2015 00:31 Aangepast: 31 oktober 2015 01:44
Beeld © EPA

Het Nederlandse bedrijfsleven was deze week druk bezig om een half miljard euro aan opdrachten en overeenkomsten binnen te slepen tijdens het staatsbezoek. Maar wat willen de Chinezen eigenlijk in Nederland en hoe groot is hun macht al?

Het land vergrijst in een heel hoog tempo, zegt oud-China ambassadeur Dirk Jan van den Berg in Van Liempt Live op RTL Z. "In 2050 is ruim eenderde van de bevolking ouder dan 60 jaar. Dat kun je alleen betalen als het inkomen per hoofd van de bevolking toeneemt." Daarvoor moet de waarde van producten zo groot mogelijk worden. Bedrijven zoeken daarom op dit moment vooral naar mogelijkheden om zoveel mogelijk kennis op te doen, legt hij uit. 

De Chinese investeringen in Europa stegen afgelopen veertien jaar van 92 miljoen euro naar 180 miljard euro in 2014. Nederland staat op de derde plaats, na Engeland en Italië.

De investeringen vallen wel mee
Toch is het bedrag relatief klein, als je kijkt naar welke landen nog meer in Nederland investeren. Amerika blijft met 20,39 procent veruit het grootste land. China komt op de zesde plek met 0,43 procent. "Het blijft dus relatief beperkt", zegt China-deskundige Garry van Pinxteren van Clingendael. Volgens haar klopt dat percentage zelfs niet helemaal, want een aantal bedrijven worden meegeteld omdat ze uit Hongkong komen 'maar daar wordt een ander beleid gevoerd dan in de Volksrepubliek'.

Ze vermoedt dat het percentage komende tijd wel sterk zal groeien, onder andere door technologische ontwikkelingen en een toenemend aantal distributienetwerken in Europa. Daarnaast heeft China te maken met overcapaciteit door de stagnerende economie. Zo hebben ze veel kennis over het aanleggen van hogesnelheidstreinen en wegen. China is daarom met een plan gekomen: 'Eén gordel, één weg'. Daarmee probeert de Volksrepubliek het land te verbinden met Europa. 

Cruciale infrastructuur
Dat kan onze economie een enorme boost geven, maar Nederlandse bedrijven moeten echter wel goed opletten als investeerders uit het Aziatische land aankloppen, vindt Van Pinxteren. "Ik vind bijvoorbeeld een kerncentrale in Engeland, waar China mede-eigenaar van wordt, iets waar je over zou moeten denken. Dat is voor ons cruciale infrastructuur." Daarnaast heeft de investering ook heeft een politieke implicatie, geeft ze aan. Kan Europa bijvoorbeeld Amerika nog wel steunen als ze invloed hebben in al onze belangrijke branches of zijn we dan meer geneigd om met China mee te gaan?

Veel bedrijven in het land worden bijgestuurd door de Volksrepubliek, waarbij de focus van het beleid vanwege de vergrijzing vooral ligt op kennis, technologie en innovatie. Westerse bedrijven zijn daarentegen vooral bezig met kortetermijnwinst, waardoor ze een achterstand oplopen.

Focus toekomst
Komende jaren gaat juist op dat vlak een concurrentieslag plaatsvinden, zegt Van den Berg. “Daarom moeten we ontzettend veel in onze kenniseconomie investeren. Het Westen heeft fantastische universiteiten en kennisinstellingen, maar we zijn daar te weinig mee bezig. Dat zijn onze tickets naar de toekomst."

`