Economie

De beursweek: kwartaalcijfers en banencijfer VS

01 november 2015 19:44 Aangepast: 02 februari 2017 11:52
Beeld © ANP

Het kwartaalcijferseizoen dendert ook deze week onverminder door. Onder meer de AEX-fondsen DSM, ING, NN, Wolters Kluwer, ArcelorMittal en Vopak openen de boeken.

Daarnaast kijken beleggers met spanning uit naar het maandelijkse rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt, dat vrijdag wordt gepubliceerd. Het banencijfer kan de opmaat vormen voor een eventuele renteverhoging door de Federal Reserve.

Die besloot vorige week de rente in de VS nog ongewijzigd te laten. De mogelijkheid dat de rente in december wel wordt verhoogd bleef echter nadrukkelijk op tafel liggen. Daarvoor is onder meer een verder herstel van de arbeidsmarkt nodig.

PostNL
Voordat het rentevraagstuk de hoofdrol weer opeist, is het eerst de beurt aan de bedrijven. Op Beursplein 5 bijt PostNL morgen het spits af, dinsdag gevolgd door onder meer DSM. Die twee bedrijven komen begin deze week ook met nieuwe strategische plannen, net als Shell.

Woensdag weten onder meer NN, ING en Wolters Kluwer de aandacht op zich gericht. Ook bouwer Heijmans opent dan de boeken. Donderdag zijn het vooral de wat kleinere bedrijven die zorgen voor een cijferstorm.

ArcelorMittal en Vopak zorgen qua bedrijfsresultaten voor een passende afsluiting van de week op vrijdag.

Facebook en Ryanair
In de VS openen onder meer Time Warner, Visa, botoxproducent Allergan, Facebook en Walt Disney de boeken. Zij krijgen in Europa gezelschap van de banken Commerzbank, Crédit Agricole en Société Générale. Ook multinationals als BMW, Adidas en Ryanair geven een inkijkje in de resultaten.

Mogelijk dat China de markten komende week ook weer in zijn greep houdt. Vandaag werd bekend dat de Chinese industrie verder is gekrompen. Ook de dienstensector, die alom werd gezien als lichtpuntje van de Chinese economie, toonde iets van groeivertraging. De laatste tijd hebben tegenvallende berichten over de Chinese economie voor onrust op de financiële markten gezorgd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van