Economie

Europees Parlement wil verplichte registratie van drones

29 oktober 2015 13:23 Aangepast: 29 oktober 2015 14:56
Beeld © ANP

Elke drone die in de EU wordt verkocht zou straks een chip moeten krijgen met gegevens over de eigenaar. Als een soort kentekenplaat moet het gedoe schelen bij ongelukken.

Donderdagmiddag stemde het Europees Parlement in met een voorstel rond veilig gebruik van drones, waar verplichte registratie een onderdeel van is. Met een verplichte chip en een database van drone-eigenaren moet snel zijn te achterhalen van wie bijvoorbeeld een gecrashte drone is. Het verhalen van schade aangericht door drones moet zo makkelijker worden. 

De vraag is nog of ook zeer lichte consumentendrones zo'n chip moeten krijgen. De Europese Commissie moet het nieuwe drone-voorstel van het parlement nog overnemen.

Opleiding voor drone-bestuurders
"Je zou het kunnen zien als een kentekenplaat. De chip en registratie zijn niet erg kostbaar en voorkomen wel een hoop gedoe bij een ongeluk", stelt D66-europarlementariër Matthijs van Miltenburg. D66 wil ook dat er Europees erkende opleidingen voor drone-bestuurders komen. 

Momenteel verschillen de regels rond drones nog per EU-lidstaat, maar uiteindelijk wil Brussel dat er uniforme regelgeving komt.

Regels rond drones in Nederland
De Tweede Kamer moet zich binnenkort nog buigen over nieuwe drone-regels, die afgelopen zomer werden uitgesteld. Bijvoorbeeld commercieel gebruik van 'mini-drones' zou soepeler kunnen worden. Voor commercieel gebruik van drones gelden nu strengere voorwaarden dan voor particulieren met drones.

Van Miltenburg: "Op dit moment heeft elk land in Europa eigen regels voor bijvoorbeeld maximale vlieghoogten, het beroepsmatig gebruik van drones en veiligheidseisen. Als we nu niets regelen dan wordt de drone in het ene land vogelvrij en in het andere vliegt het vast in een web aan onnodige regels. Er moet ook helder zijn wie, wanneer en waarvoor aansprakelijk is, privacy moet gewaarborgd worden en er moeten technologische oplossingen komen om verschillende veiligheidsrisico’s te tackelen.”

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 22.30 uur Bright TV op RTL Z.

`