Economie

Dijsselbloem: Voorlopig genoeg geld voor opvang vluchtelingen

03 november 2015 16:58 Aangepast: 03 november 2015 17:18
Volgens hem is niet het geld, maar de capaciteit op dit moment het grootste knelpunt Beeld © ANP

Er is nog voldoende geld beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen, zegt minister Jeroen Dijsselbloem in het wekelijks gesprek dat de minister van Financiën heeft met RTL Z.

Twee weken geleden vertelde hij dat de kosten dit jaar richting een miljard euro gaan. Begin dit jaar ging het kabinet er nog vanuit dat de instroom van vluchtelingen 296 miljoen euro zou kosten, maar dat bedrag werd al een aantal keer bijgesteld.

"Hoeveel het precies wordt, weten we als we de najaarsnota opstellen. Voorlopig hebben we nog genoeg gereserveerd." Volgens hem is niet het geld, maar de capaciteit op dit moment het grootste knelpunt. "We moeten elke week weer extra bedden neerzetten om mensen onderdak te geven."

​Begroting volgend jaar
Dijsselbloem benadrukt dat het kabinet het geld ook liever anders zou besteden, 'maar we kunnen deze mensen niet op straat laten slapen'. "Dit is een noodsituatie", zegt hij.

De minister gaat er vanuit dat volgend jaar zo’n 55.000 vluchtelingen onderdak nodig zullen hebben. Hiervoor is inmiddels al geld gereserveerd. "Mocht dit aantal hoger worden dan moeten we de begroting mogelijk bijstellen."

Bekijk hier het volledige gesprek met Dijsselbloem terug:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore