Economie

'Crowdfundingsleningen hebben te hoge rente'

03 november 2015 06:30 Aangepast: 03 november 2015 15:17
Beeld © ANP

Pas op bij crowdfundingsleningen met een hoog rentepercentage: die kunnen lucratief zijn voor de beleggers, maar brengen de bedrijven zelf in de problemen, staat in de whitepaper 'Hogere rentes, hogere risico's' die vandaag verschijnt.

De rente op crowdfundingsleningen is te hoog en vanwege de hoge betalingsdruk, kunnen bedrijven niet altijd aan hun betalingsverplichtingen voldoen, waardoor de kans op faillissement groter is. Ondernemers voelen zich verplicht om veel rendement aan te bieden om zo genoeg investeringen aan te trekken.

"We zien dat rentepercentages in de markt soms boven de 12 procent uitkomen, bijvoorbeeld in de horeca-branche. Dat is praktisch niet haalbaar voor de bedrijven zelf", zegt Robin Slakhorst. Hij is één van de schrijvers van het artikel en medeoprichter van Symbid, dat in 2011 begon als het eerste aandelencrowdfunding-platform ter wereld​.

Investeerders in problemen
Ook investeerders kunnen door de te hoge rentes in problemen komen, zegt hij. Theoretisch is het rendement heel hoog, maar als de bedrijven niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen, verdampt de investering.

Het is lastig om in te schatten hoeveel bedrijven nou precies per jaar omvallen vanwege die hoge rentes, daarvoor staat de nieuwe vorm van financiering nog teveel in de kinderschoenen. "Eén van mijn studenten is bezig met een scriptie naar crowdfunding", zei econoom Jaap Koelewijn pas geleden in het RTL Z-programma Money Talks. "Hij heeft een heleboel projecten door het kredietscoremodel van zijn eigen bank gehaald en kwam tot de conclusie dat deze niet bereid zou zijn om een lening te verstrekken."

Wie betaalt bij faillissement?
Volgens hem moeten investeerders kritisch kijken naar het bedrijfsplan van ondernemers op de platforms. Banken beoordelen leningen strenger en lenen daarom minder snel geld uit. "Daarom zitten dit soort projecten ook meestal bij crowdfunding. Mijn grote probleem is dat het allemaal heel nobel en mooi is, maar op het moment dat het fout gaat, heb je geen middel in handen om je geld terug te krijgen. Als je klant bij een bank bent en het gaat slecht, kan die jouw spullen verkopen en een regeling treffen als het verkeerd gaat." Wie geld via crowdfunding uitleent, staat achterin de rij bij een faillissement.

Om het risico op een verkeerde lening te verkleinen, zouden crowdfunding-platforms daarom altijd onafhankelijke partijen naar het bedrijfsmodel moeten laten kijken, vindt Slakhorst. "Bij horeca is het investeringsrisico bijvoorbeeld groter dan in een andere branche. Platforms bepalen vaak zelf de score en koppelen daar een renteprofiel aan. Ze hebben daar zelf ook een belang bij, want ze willen graag dat hun leningen als warme broodjes over de toonbank gaan. Iedere investeerder wil een krediet met een laag risico en een hoog rendement." 

Kredietadvies problematisch
Toch kunnen beleggers ook niet altijd uitgaan van onafhankelijk kredietadvies. Investeerder Harm Jan Wieringa is ondanks rapporten van een onafhankelijke partij, toch de boot in gegaan. Hij investeerde in restaurant Blauw. "Ze begonnen een derde filiaal en ik dacht: dat is een mooi project. Hun omschrijving zag er goed uit en ze hadden een goede website. Na ongeveer anderhalf jaar bleek dat het een faillissement was. Balen."

Minder erg, maar toch ook nog steeds vervelend, was zijn mislukte investering in de wet and dry toilethouder voor vochtig en droog toiletpapier, 'maar dat was meer voor de grap'. Uiteindelijk raakte hij 80 euro kwijt, vertelt hij in Money Talks. Volgens hem staan op sommige websites zoveel risicoprofielen  dat je door de bomen het bos niet meer ziet en ze hun doel voorbij schieten. "Dan ga je maar op je eigen gevoel af."

Kritiek
Overigens is Gijsbert Koren van crowdfunding-consultancybureau Douw&Koren heel wat minder kritisch op de huidige rentestand. Hij begrijpt wel dat het rendement zo hoog ligt en vindt ze in vergelijking met microkredieten eigenlijk nog best laag. "Het is een risicovolle markt."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van