Ga naar de inhoud
Economie

PvdA: verlaging winstbelasting 'pervers plan'

Het is een slecht idee om de Nederlandse vennootschapsbelasting te verlagen. Het plan van staatssecretaris Wiebes kan linea recta de prullenbak in, zegt Henk Nijboer, woordvoerder financiën van de PvdA.

PvdA: verlaging winstbelasting 'pervers plan'

02:59

Nijboer haalt hard uit naar staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën, die de winstbelasting voor bedrijven wil verlagen om beter te kunnen concurreren met het buitenland.

Nu meer Europese landen hun vennootschapsbelasting verlagen, kan Nederland niet achterblijven, vindt Wiebes. Er wordt daarom over gesproken in de Tweede Kamer vanmiddag.

'Belonen van slecht gedrag'

Steeds meer bedrijven onttrekken zich helemaal aan het betalen van belastingen, vindt Nijboer. ''Dat deden ze eerst via belastingontwijking. Nu wil Wiebes dat aanpakken, maar vervolgens wil hij bedrijven voor slecht gedrag belonen door de tarieven te verlagen.''

Nijboer vindt dat iedereen moet profiteren van de bijdrage van die bedrijven. "Het MKB betaalt nu het volle pond en zou dan lagere belastingen kunnen betalen. Hetzelfde geldt volgens hem voor werkenden en ouderen, voor hen zijn de belastingen de laatste jaren omhoog gegaan, terwijl bedrijven steeds minder betalen. Ik wil die balans herstellen''.

Apple

Het gaat volgens Nijboer vooral om bedrijven die op grote schaal belasting ontwijken, zoals Apple dat in Ierland maar 0,005 procent belasting betaalde. ''Dat kan niet, je kunt niet profiteren van collectieve voorzieningen en er geen bijdrage aan leveren''. De PvdA wil dat Wiebes meer werk maakt van het tegengaan van belastingontwijking en landen er op aanspreken als ze de fiscale concurrentie aangaan.

Nederland moet volgens hem zeker niet zelf aan meedoen aan de 'race to the bottom'. Nijboer pleit voor minimumtarieven in Europa. We zouden volgens hem moeten concurreren op goede arbeidsmarkt, goed onderwijs, goede infrastructuur en mooie steden, ''en daar zijn we in Nederland heel goed in''. 

Meer op rtlz.nl: