Ga naar de inhoud
Economie

Fraude Volkswagen met benzinemotoren heeft mogelijk ook gevolgen Nederland

Beeld © anp

Nu blijkt dat er misschien ook is gesjoemeld met de uitstoot van benzinemotoren heeft dat wellicht ook gevolgen voor de fiscus. Er zijn immers belastingvoordelen gegeven op basis van de uitstoot van CO2.

De fiscus en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) kijken nu naar of de fraude met benzinemotoren gevolgen heeft. De RDW overlegt ook met keuringsorganisaties in andere Europese landen.

Volkswagen maakte dinsdag bekend dat nog eens 800.000 auto's rare uitslagen laten zien bij emissieproeven. Afgelopen weken was alleen gesjoemel met de uitstoot van stikstofdioxide naar buiten gekomen, nu dus ook met CO2.

Belastingvoordeel
De belastingvoordelen voor zuinige auto's zijn in Nederland gebaseerd op de uitstoot van dat broeikasgas. Het gaat nu ook niet meer alleen om diesels, maar ook om wagens met benzinemotoren.

Het ministerie van Financiën wil zich nog niet uitlaten over de eventuele gevolgen. Eerst moet alle informatie boven water komen. Een zegsman benadrukt wel dat automobilisten niet hoeven te vrezen voor claims. Mocht er straks sprake zijn van schade, dan wordt die verhaald op de veroorzaker en niet op de consument.

160.000 auto's in Nederland
Het is nog niet bekend in hoeverre de nieuwe onregelmatigheden die Volkswagen heeft gevonden, betrekking hebben op auto's in ons land. Volkswagen heeft telkens gezegd dat de fraude wereldwijd ongeveer 11 miljoen auto's betrof, waarvan circa 160.000 in Nederland. Pon, de Nederlandse importeur van Volkswagen, kan voorlopig niks zeggen. De onderneming wacht nog op nadere informatie van het Duitse autoconcern.