ABN Amro gaat naar de beurs. De staat verkoopt 20 november een eerste deel van de aandelen van de in 2008 genationaliseerde bank. Waarom was dat nodig en waarom gaat de bank uitgerekend nu naar de beurs? Een chronologie:
2007
ABN Amro is een grote internationale speler. De bank wil nog groter worden en onderhandelt met de Britse bank Barclays over een fusie. De twee zouden samen de tweede grootste bank van Europa worden, maar de fusie mislukt. In plaats daarvan kopen de Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander de bank en delen verschillende onderdelen op. Op dat moment kwam meer dan de helft van het bedrijfsresultaat (55 procent) van ABN uit het buitenland.
2008
De kredietcrisis raakt de Nederlandse financiële sector hard. Fortis heeft het zwaar, ook omdat er zo veel geld is uitgegeven aan de overname van ABN. Spaarders zijn bang dat de bank zal omvallen en nemen in korte tijd miljarden euro's op.
Oktober 2008
De Nederlandse overheid grijpt in bij Fortis. Om te voorkomen dat de bank failliet gaat, koopt de Staat Fortis Bank Nederland, inclusief de Nederlandse delen van ABN AMRO en verzekeringsactiviteiten van Fortis. Daar is 16,8 miljard euro mee gemoeid. Fortis en ABN zijn daarmee genationaliseerd. De verzekeringsonderdelen worden onder de naam ASR in een apart bedrijf voortgezet.
December 2008
Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm treedt aan als vicevoorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro. Op 1 april 2010 zal hij worden benoemd tot bestuursvoorzitter.
Juli 2010
ABN Amro Bank en Fortis fuseren, waarmee een einde komt aan de Nederlandse Fortis Bank. Met de fusie is een eerste stap gezet naar een beursgang, zal Zalm later zeggen.
Augustus 2013
Het kabinet neemt het besluit om ABN Amro op termijn in zijn geheel terug naar de beurs te brengen.
November 2013
De verwachting van het kabinet dat ABN Amro bij een beursgang 15 miljard euro kan opleveren, is een redelijke inschatting, zegt Zalm. Uiteindelijk kan de opbrengst volgens hem zelfs het bedrag benaderen dat de nationalisatie van de bank de Staat heeft gekost.
2014
Het contrast met ABN Amro van voor de kredietcrisis is groot. De bank is geen grote internationale financiële instelling meer: 81 procent van het resultaat komt uit Nederland.
Maart 2015
Er ontstaat grote ophef over salarisverhogingen voor de top van ABN Amro. Ook komt er een affaire in Dubai aan het licht waar een aantal medewerkers van ABN interne regels heeft overtreden.
Mei 2015
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelt het besluit over de geplande verkoop van de bank uit wegens de onrust rond de salarisverhogingen. Kort daarop draait ABN het besluit over de extra beloning terug. Verantwoordelijk commissaris Peter Wakkie treedt af, topman Zalm biedt publiekelijk zijn excuses aan.
Juni 2015
Zalm zegt dat ABN Amro klaar is voor een beursgang. ABN voldoet volgens Zalm aan alle kapitaalseisen, is transparant en stelt het klantbelang voorop. Ook is het risicoprofiel gematigd en wordt er een verantwoord kredietbeleid gevoerd.
Oktober 2015
Een beursgang van de eerste aandelen ABN Amro is nog steeds mogelijk voor het einde van het jaar, zegt Dijsselbloem begin van die maand. Een week later laat hij weten de financiële markten scherp in de gaten te houden om het exacte moment van de beursgang te bepalen. De opmerkingen blijken de opmaat te zijn naar de officiële aankondiging van de beursgang.
November 2015
De bank krijgt boetes van De Nederlandsche Bank en Dubai Financial Services Authority van in totaal circa 1,2 miljoen euro vanwege misstanden in Dubai. De bank gaat niet in beroep. Enkele dagen later blijkt dat de winst van het financiële bedrijf verder is opgelopen.
10 november 2015
ABN meldt dat de bank naar verwachting op 20 november naar de beurs gaat. Volgens Zalm is de tijd daarvoor nu echt rijp: "Wij hebben een sterke business case, een gematigd risicoprofiel en wij kunnen onze klanten een breed assortiment aan producten en diensten aanbieden." Met een prijs van 16 tot 20 euro per aandeel wordt de bank gewaardeerd op in totaal op 15 tot 18,8 miljard euro. In eerste instantie gaat het om maximaal 23 procent van de aandelen van de bank. Volgens het ministerie van Financiën heeft de redding en het overeind houden van de bank uiteindelijk 21,7 miljard euro gekost.