Ga naar de inhoud
Business

Krimp en oude producten terug in winkels: 'Blokker is goed bezig'

Beeld © ANP

Het lijkt erop dat Blokker moeite heeft om een come-back te maken. Na het sluiten van winkels heeft de winkelketen vandaag aankondigd oude producten weer terug te brengen in de winkel, terwijl het bedrijf juist bezig was aan een vernieuwingsslag. Toch maakt het bedrijf (deels) de juiste stappen, zegt retailexpert Cor Molenaar.

Maar, voegt Molenaar toe: "Garantie op succes is er niet."

Jongere doelgroep, of toch niet?

Vorig jaar maakte Blokker bekend het over een andere boeg te gooien. Doelgroep is nog steeds de Nederlandse huisvrouw, maar daarnaast kwam er focus op een jongere doelgroep. Dat moest gebeuren met een hipper assortiment, gericht op jongere mensen, en een reclamespot met actrice Sarah Jessica Parker.

Dat lijkt nu weer te veranderen, met de boodschap van Blokker dat bepaalde producten niet meer in de winkels te leggen en oude succesnummers weer terug in de schappen komen, zoals radiatorbakjes, pluizentondeuses en groene zeep.

Markt krimpt

Het segment van Blokker is kleiner geworden, door aan de ene kant de concurrentie van webwinkel Bol.com en aan de andere kant de opkomst van Action, legt Molenaar uit. Qua prijs kan Blokker niet op tegen Action.

Samen met Hema vecht Blokker om hetzelfde been, maar Blokker neemt wel de juiste maatregelen, ziet Molenaar. Omdat de markt steeds verandert weet je totaal niet of het eindresultaat goed is, maar het bedrijf heeft wel lef, vindt hij. Hij noemt het sluiten van winkels in Nederland en in België en het samenvoegen van de ketens van speelgoed Bart Smit en Intertoys. Als de markt krimpt, dan is het logisch dat er winkels dicht gaan.

Ook de andere indeling van Blokker-winkels in eilanden, bijvoorbeeld voor koken, schoonmaken, het verlagen van de schaphoogte en het aanpassen van de kleuren kan op de instemming van Molenaar rekenen. 

Platforms met andere ketens

Het aanpassen van de winkels en van het aantal winkels aan de krimpende markt doet Blokker dus goed. Maar Molenaar denkt dat winkelketens er ook goed aan doen hun krachten te bundelen met andere winkels om zo met zijn allen een platform te vormen. ''De pijn van Blokker is ook de pijn van Hema''. Als de twee zouden samenwerken, dan beschikken ze samen over veel klantendata en kunnen ze spullen die via internet worden besteld, thuis laten bezorgen of in de winkel laten ophalen.

Blokker heeft er goed aan gedaan de achterkant van de webwinkels van onder meer Blokker, Intertoys en Leen Bakker in elkaar te schuiven, stelt Molenaar, maar signalen dat Blokker met andere partijen praat heeft hij vooralsnog niet gezien.