ABN Amro naar de beurs

Dubbele petten bij top ABN Amro

10 november 2015 09:56 Aangepast: 10 november 2015 17:21

ABN Amro-bestuurders Johan van Hall (tweede van links) en Caroline Princen (derde van rechts) hebben potentiële belangenconflicten. Dat blijkt uit het prospectus, dat de bank vanochtend in de aanloop naar de beursgang heeft gepubliceerd.

Chief operational officer Johan van Hall is ook toezichthouder bij de Nederlandse verzorger van betaaldiensten Equens (voorheen Interpay), die begin deze maand bekend maakte te fuseren met de Franse branchegenoot Worldline. ABN Amro bezit ruim 18 procent van de aandelen in Equens. Dat belang verwatert door de fusie tot 7 procent. Ook blijkt uit het prospectus dat ABN Amro het belang in de combinatie Worldline/Equens mogelijk (deels) gaat verkopen.

Om een daadwerkelijk belangenconflict te voorkomen, zal Van Hall bij ABN Amro niet betrokken worden bij alle besprekingen en beslissingen rond Worldline/Equens.

Het potentiële belangenconflict van bestuurder Caroline Princen is het gevolg van de banden van de bank met Imtech. ABN Amro bezit aandelen in de failliete installatiegigant, en heeft er leningen uitstaan.  Het toeval wil dat de broer van de bankbestuurder, Jeroen Princen, curator van Imtech is.

Pikant is, dat Jeroen Princen zich de afgelopen maanden zeer kritisch heeft uitgelaten over de rol van de banken bij het faillissement van Imtech. Zijn kritiek richtte zich onder meer om de manier waarop de banken de curatoren bij de verkoop van onderdelen grotendeels buiten spel hebben gezet.

Uit het prospectus blijkt eveneens dat ABN Amro mogelijk claims verwacht van gedupeerde beleggers in het Imtech-faillissement. Omdat de bank als aandelenverkoper betrokken was bij de claimemissie van Imtech in oktober 2014, heeft de Stichting ImtechClaim al gedreigd een schadeclaim bij de bank en andere betrokken partijen neer te leggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore