Economie

Van fraude verdachte bestuurders nog in dienst NS

19 september 2015 08:22 Aangepast: 19 september 2015 10:15
Archieffoto. Beeld © ANP

Twee bestuurders van NS-dochterbedrijf Abellio zijn nog in dienst bij het bedrijf, ondanks de fraude die werd ontdekt rondom de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. Die affaire kostte NS-topman Huges al zijn baan, hij werd in juni ontslagen door het spoorbedrijf.

Bestuursvoorzitter Jeff Hoogesteeger werd tegelijkertijd met Huges op non-actief gezet maar is in tegenstelling tot de gevallen NS-topman nog steeds in dienst. Ook algemeen directeur Annemarie Zuidberg, die al sinds eind april geschorst is, is nog dienst. Volgens hun advocaten liggen de onderhandelingen over het beëindigen van de arbeidscontracten stil, schrijft NRC Handelsblad.

Dat de twee bestuurders ondanks het vernietigende rapport over de fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer nog niet weg zijn bij NS komt volgens de advocaten omdat het definitieve rapport van advocaten kantoor De Brauw nog niet af is. Dat Huges al wel ontslagen is, komt omdat hij als president-directeur door de Raad van Commissarissen is benoemd, wat voor de twee bestuurders niet geldt. 

​Schikking met Huges
Huges wist af van de fraude, waarna de Raad van Commissarissen hem de laan uitstuurde. Vanwege onduidelijkheid over het beëindigen van zijn arbeidscontract werd een schikking van 175.000 euro met Huges getroffen.

Een woordvoerder van NS bevestigt dat er wordt onderhandeld over het 'ontbinden van de arbeidsovereenkomst'. Hij wil niet zeggen of de twee bestuurders nog betaald worden. 

Drie onderzoeken
Naar de fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg, waar twee miljard euro mee gemoeid was, lopen behalve het onderzoek van De Brauw nog twee onderzoeken. Begin dit jaar was er al een rapport van de Autoriteit Consument & Markt, die constateerde dat NS de Spoorwegwet overtrad. De toezichthouder doet nog verder onderzoek naar mogelijk economisch machtsmisbruik door het spoorbedrijf. 

Daarnaast doet de fiscale recherchedienst FIOD onderzoek naar de fraude, onder leiding van het Openbaar Ministerie. De laatste getuigen worden op dit moment verhoord, schrijft NRC en de verwachting is dat het dossier aan het eind van het jaar naar het OM gaat. Die besluit dan of er mensen vervolgd gaan worden voor onder meer valsheid in geschrifte, oneerlijke mededinging en niet-ambtelijke corruptie. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`