Fraude bij NS-dochter Qbuzz

'NS verzocht mij zaken over fraude te verzwijgen'

28 april 2015 16:16 Aangepast: 12 november 2015 07:20

Topman Huges van de NS verzocht een van de directeuren van Qbuzz om dingen te verzwijgen tegenover de onderzoekers die de fraude bij Qbuzz onderzochten. Volgens Annemarie Zuidberg zei hij: "80 procent van de waarheid is ook de waarheid."

De NS grijpt hard in bij dochterbedrijf Qbuzz, waar Zuidberg in de directie zat. Zij is op non-actief gezet, nadat uit onderzoek van NS blijkt dat er gefraudeerd is bij het binnenhalen van een concessie in Limburg. Een medewerker van concurrent Veolia speelde informatie over de aanbesteding door naar Qbuzz. Qbuzz nam de medewerker uiteindelijk in dienst, terwijl dat volgens concurrentiebeding niet mocht. Een ander dochterbedrijf van NS, Abellio won de aanbesteding uiteindelijk. De NS zegt dat het niet op de hoogte was. 

ZIE OOK: NS ontdekt fraude bij aanbesteding in Limburg

Volgens Zuidberg was de NS-top vanaf het begin op de hoogte van het voornemen om de Veolia-medewerker in dienst te nemen, met als doel om de concessie te winnen. NS zegt in het rapport over de fraude dat hij zich juist niet met het binnenhalen van de concessie zou bemoeien. 

Zuidberg zegt dat ze voordat ze met de onderzoekers sprak is geïnstrueerd door de top van NS. Timo Huges, de topman, zou hebben gezegd: "80 procent van de waarheid is ook de waarheid."

Bekijk hieronder het integrale interview met Annemarie Zuidberg:

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore