Economie

Toezichthouder houdt zich niet aan salarisnorm

24 augustus 2015 11:42 Aangepast: 06 september 2015 16:43
Femke de Vries treedt op 1 oktober toe tot het bestuur van de AFM. Beeld © AFM

De nieuwe bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten, Femke de Vries, krijgt bij haar aantreden een hoger salaris dan een bestuurder in de (semi-)publieke sector zou mogen krijgen.

Volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) mogen bestuurders 178.000 euro salaris per jaar krijgen, maar er zijn uitzonderingen mogelijk.

De ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vinden het 'gezien de brede ervaring en de zwaarte van de functie' 'passend' dat er een uitzondering wordt gemaakt. De Vries, die de overstap maakt van De Nederlandsche Bank, gaat per jaar 218.950 euro verdienen. Ze treedt op 1 oktober toe tot het bestuur van de toezichthouder, waar ze de plaats inneemt van Theo Kockelkoren die de AFM verlaat. 

Als De Vries na haar eerste termijn van vier jaar wordt herbenoemd wordt haar salaris afgebouwd naar 209.000 euro. Ook over het salaris van bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven zijn nieuwe afspraken gemaakt. Als zij in 2018 wordt herbenoemd wordt haar salaris van 230.000 euro teruggebracht tot 220.000 euro. 

'Inconsequent'
De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil opheldering van haar eigen bewindslieden. Tweede Kamerlid John Kerstens vindt dat er 'heel terughoudend' moet worden omgesprongen met de uitzonderingen die gemaakt kunnen worden binnen de WNT.

Oud-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe (CDA) noemt het 'inconsequent' dat er eerst een strenge wet wordt gemaakt om salarissen in de publieke sector aan banden te leggen, waarna de regering er vervolgens zelf een uitzondering op maakt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`