Economie

EU: Nederland geeft illegale staatssteun aan havens

21 januari 2016 13:28 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Een containerschip in de haven van Amsterdam. Beeld © ANP

De zes Nederlandse zeehavens krijgen oneigenlijke staatssteun, vindt de Europese Commissie. De havenbedrijven van Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Den Helder, Groningen en Moerdijk hoeven geen vennootschapsbelasting te betalen en dat is in strijd met Europese regels.

Om oneerlijke concurrentie te voorkomen moet de winst die havenbedrijven maken uit commerciële activiteiten volgens de normale wetgeving worden belast, schrijft EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). "Grensoverschrijdende concurrentie speelt een belangrijke rol in de havensector en het is het vaste voornemen van de Commissie om een gelijk speelveld te garanderen in deze belangrijke economische sector'', aldus Vestager.

Zeehavens uitzondering in nieuwe wetgeving
De Commissie vroeg Nederland in mei 2013 de 'concurrentieverstorende' belastingvrijstelling te schrappen. Op 1 januari werd in Nederland een wet van kracht die overheidsbedrijven verplicht vennootschapsbelasting te betalen, maar de zeehavens zijn daarvan uitgezonderd. Nederland heeft nu twee maanden om de vrijstelling in te trekken, zodat de zes havens vanaf 1 januari 2017 vennootschapsbelasting moeten betalen.

Brussel tikt ook België en Frankrijk op de vingers; ook zij moeten de winstbelastingregels voor hun havens in overeenstemming brengen met de staatssteunregels. Alleen zitten die landen eerder in het proces en heeft de Commissie nog geen deadline gesteld voor het invoeren van belastingen voor Franse en Belgische havens. Een onderzoek naar Duitse havens loopt nog.

Teleurgesteld
Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zegt dat het kabinet teleurgesteld is met het besluit dat de belasting al vanaf begin 2017 in moet gaan. Het kabinet is er namelijk niet van overtuigd dat alle andere Europese havens op dat moment geen steun meer krijgen van lokale overheden. Als die ongelijkheid blijft bestaan, dan zou dat nadelig zijn voor de Nederlandse havens. Daarom roept het kabinet de Commissie op de boel in één keer gelijk te trekken. 

Het is onwaarschijnlijk dat dit gaat gebeuren, aangezien het proces tegen België en Frankrijk zich nog een paar stappen eerder in de bureaucratische molen bevindt. 

Het Havenbedrijf Rotterdam overweegt in beroep te gaan tegen het besluit van de Europese Commissie. De haven zegt niet zozeer tegen het betalen van vennootschapsbelasting te zijn, maar vindt dat er in Europa sprake moet zijn van een gelijk speelveld. 

Stokpaardje Europese Commissie
Eurocommissaris Vestager komt binnenkort in ieder geval met een voorstel dat het makkelijker moet maken te investeren in werkgelegenheid en infrastructuur in havens zonder dat dat als staatssteun wordt aangemerkt. 

De Commissie heeft haar beleid voor illegale staatssteun de afgelopen periode stevig aangescherpt. Koffieketen Starbucks moet de Nederlandse Belastingdienst 20 miljoen euro terugbetalen vanwege een onrechtmatige belastingdeal. Staatssecretaris Wiebes vecht die beslissing aan

Ook België maakt niet voor het eerst kennis met de dadendrang van commissaris Vestager. Eerder deze maand werd bekend dat 35 bedrijven in totaal 700 miljoen euro moeten terugbetalen vanwege een regeling die de Belgische fiscus in 2005 invoerde. Ook die regeling kon volgens de Deense niet door de beugel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van