Beursgang ABN Amro

Introductiekoers ABN Amro 17,75 euro

20 november 2015 06:03 Aangepast: 20 november 2015 09:59
Vandaag worden 20 procent van de aandelen op de beurs verkocht Beeld © ANP

De introductieprijs van ABN Amro is 17,75 euro. In totaal heeft de beursgang 3,3 miljard euro opgeleverd. Daar kan nog 500 miljoen euro bovenop komen als de begeleidende banken extra aandelen plaatsen.

Volg alle updates rond de beursgang van ABN Amro vandaag in ons liveblog.

Vandaag worden ongeveer 20 procent van de aandelen op de Amsterdamse beurs verkocht, dat zijn 188 miljoen certificaten. Met een prijs van 17,75 euro per stuk, komt de totale waarde van de bank uit op ongeveer 16,7 miljard euro. 

De begeleidende banken hebben nog dertig dagen de tijd om volledig gebruik te maken van de mogelijkheid om extra aandelen te plaatsen. Dit heet een greenshoe-optie.

Banken die betrokken zijn bij de beursgang zouden gisteren hebben geadviseerd om de introductiekoers van het aandeel vast te stellen op 17,50 euro, schreef persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Eerder bleek uit documenten rond de beursgang dat de bandbreedte voor de beurskoers was aangescherpt, tot tussen 17,50 en 18 euro. 

Nationalisatie
De Staat houdt via beheersstichting NLFI de aandelen die nog niet in de markt zijn gezet. Op dit moment komt het overheidsbelang daardoor nog neer op 77 procent, mits de banken de overtoewijzingsoptie gebruiken. Dit belang wordt minstens een halfjaar niet gewijzigd.

ABN Amro werd in het najaar van 2008 genationaliseerd, omdat de bank ten onder dreigde te gaan in de internationale financiële crisis. In totaal investeerde de Staat 22 miljard euro in de bank, maar of dat volledige bedrag terugverdiend kan worden, is afhankelijk van de ontvangst van het aandeel op de beurs. Het duurt waarschijnlijk nog een paar jaar voordat ABN Amro weer geheel in private handen is en de totale opbrengst duidelijk is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van