Economie

Crisis voorbij; trouwen mag weer wat kosten

05 augustus 2015 13:30 Aangepast: 06 september 2015 16:38
Beeld © iStock

Stellen gaven vorig jaar gemiddeld 14.000 euro uit aan hun huwelijksdag. Dat is 1.000 euro meer dan in 2013.

Het grootste deel van het budget gaat naar de trouwlocatie en catering. Ook de huwelijksreis, de bruidsjurk en trouwringen zijn grote kostenposten, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse TrouwBranche Organisatie.

ZIE OOK: Stel nodigt 4000 vluchtelingen op bruiloft uit

Ruim de helft van de bruidsparen overschrijdt het budget. Bij de voorbereidingen schrikken mensen nog wel eens van de prijs van bloemen, decoratie of de bruidstaart. "Je betaalt namelijk bijvoorbeeld niet per taart, maar per persoon", zegt weddingplanner Astrid Blaauw. "De prijs varieert van 4,50 euro tot 9,50 euro per taartstuk."

Thumbnail

Niet alle koppels maken van elke kostenpost gebruik. Zo laten veel mensen geen video van hun huwelijk laten maken of trouwen ze gratis in het gemeentehuis. Wie daadwerkelijk een videograaf inhuurt betaalt 812,44 euro. Een fotograaf kost gemiddeld 1086,17 euro en aan een huwelijksreis wordt zo'n 3000 euro uitgegeven. De meeste stellen kiezen ervoor om hun huwelijk zelf te regelen. Doen ze dat niet, dan komen de kosten voor een weddingplanner op ongeveer 2134 euro uit.​

Herstellende economie
De hogere uitgaven worden verklaard door de herstellende economie, zeggen de onderzoekers. "Beslissingen over trouwen en kinderen lijken daar in eerste instantie niets mee te maken te hebben", zegt Marten van Garderen van het ING Economisch Bureau. "Maar het heeft wel degelijk invloed op het aantal huwelijken. De daadwerkelijke trouwdatum loopt zo'n twee jaar achter op de economie. Een vergelijkbaar effect zie je ook bij het aantal geboorten. Als mensen zekerder zijn van hun baan en hun inkomen, worden er meer baby’s geboren."

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore