Ga naar de inhoud
Economie

Gemalto: grote diefstal encryptiesleutels door geheime diensten onmogelijk

Gemalto nv concludeert na eigen onderzoek dat er voldoende grond is aan te nemen dat de cyberaanval door Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten inderdaad heeft plaatsgevonden, maar dat die niet kan hebben geleid tot een grootschalige diefstal van encryptiesleutels voor simkaarten.


Website The Intercept berichtte afgelopen week op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden dat de Britse geheime dienst GCHQ en het Amerikaanse NSA in 2010 en 2011 hebben ingebroken op het computernetwerk van Gemalto om encryptiecodes van simkaarten in handen te krijgen, waarmee telefoonverkeer kan worden afgeluisterd.

Gemalto zegt nu van mening te zijn dat dit inderdaad waarschijnlijk is. De onderneming heeft de digitale aanvallen destijds wel opgemerkt, maar was toen niet in staat om de daders te achterhalen. "Toen waren we niet in staat de daders te identificeren, maar we denken nu dat ze gerelateerd zijn aan de operaties van de NSA en GCHQ", aldus Gemalto in een persverklaring.

GCHQ wilde geen commentaar geven. De persoon die bij de NSA over de kwestie gaat was niet direct beschikbaar voor commentaar.

De aanval was volgens het bedrijf echter gericht op Gemalto's kantoornetwerken en op deze netwerken zijn de encryptiesleutels niet opgeslagen, meldt het concern, eraan toevoegend dat de netwerkinfrastructuur is opgebouwd uit meerder lagen en compartimenten om zo data te clusteren en te isoleren.

Gemalto heeft geen inbreuk op andere producten opgemerkt.

Mochten er wel encryptiesleutels zijn bemachtigd, dan zouden de geheime diensten deze alleen kunnen hebben gebruikt om telefoonverkeer af te luisteren van 2G mobiele netwerken. De nieuwere netwerken 3G en 4G zijn volgens Gemalto niet kwetsbaar voor een dergelijke aanval.

Het was niet direct mogelijk deze uitspraak te verifieren. Vorige week zei een voormalige Europese inlichtingenfunctionaris dat 2G-netwerken al makkelijk te penetreren zijn en dat de diefstal van de sleutels vooral nuttig zou zijn voor het onderscheppen van communicatie over 3G- en 4G-netwerken.

Gemalto is een van 's werelds grootste producenten van simkaarten voor mobiele telefoons. Zo'n 450 mobiele providers wereldwijd zijn klant bij het in Amsterdam genoteerde bedrijf, dat in 2013 een omzet had van EUR2,4 miljard.

Bron: Dow Jones