Ga naar de inhoud
Economie

Grondstofbedrijven halen beurzen omlaag

Beeld © ANP

De Europese aandelenbeurzen gaven vanochtend wat terrein prijs. Vooral de zwaarwegende grondstofbedrijven werden van de hand gedaan.

Beleggers kijken daarnaast uit naar belangrijke economische cijfers, die later in de week naar buiten komen. ABN AMRO, dat vrijdag succesvol terugkeerde op het Damrak, daalde 0,2 procent tot 18,32 euro.

Stapje terug
"De beurzen doen een stapje terug na de sterke opmars vorige week. De prijzen van olie en andere grondstoffen staan weer onder druk. Ook zorgt de terreurdreiging in Brussel voor terughoudendheid. Met de belangrijke feestdagen voor de deur zou die dreiging een rem kunnen zetten op het consumentensentiment. Ook stappen de partijen die snel winst wilden maken bij de beursgang van ABN AMRO weer uit het aandeel", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1 procent lager op 464,10 punten. De MidKap zakte 0,9 procent naar 692,16 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,9 procent.

Staalconcern ArcelorMittal stond onderaan de AEX met een min van meer dan 3 procent na een adviesverlaging door Barclays. Olieproducent Shell kampte met de aanhoudende daling van de olieprijzen en verloor 1 procent. Het Franse kabelbedrijf Altice was de sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 6 procent.

In de MidKap sloot roestvrijstaalproducent Aperam de rij met een verlies van 3,6 procent. Grootste stijger was de toeleverancier aan apotheken Fagron met een winst van meer dan 3 procent.

Wincor Nixdorf
In Frankfurt klom Wincor Nixdorf ruim 5 procent. De Duitse geldautomatenfabrikant wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Diebold voor 1,8 miljard euro.

De euro zakte tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar in zeven maanden. De eenheidsmunt was 1,0623 dollar waard, tegen 1,0660 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 3 procent minder op 40,62 dollar. De prijs van Brentolie zakte 2,1 procent tot 43,72 dollar per vat.