Economie

PVV populairste partij onder beleggers

28 november 2015 12:05 Aangepast: 02 februari 2017 11:52
Beeld © ANP

Voor het eerst is de PVV de meest favoriete partij onder Nederlandse beleggers. De politieke partij profileerde zich afgelopen jaar met een sterke mening over de vluchtenlingenproblematiek, een onderwerp waar aandelenbezitters zich ook zorgen over maken.

Twintig procent van de beleggers zou op de PVV stemmen als er nu verkiezingen waren voor de Tweede Kamer, blijkt uit de ING BeleggersBarometer. In augustus was dit nog 14 procent.

De VVD komt daarmee op de tweede plaats met 19 procent. Vier op de tien vindt dat de overheid onvoldoende doet om economische groei te creëren.

Vluchtelingen
Ongeveer de helft van de beleggers denkt dat de migratiegolf een negatief effect heeft op de Nederlandse economie. Eén vijfde is het daar niet mee eens en denkt dat de stroom nieuwe werknemers op de lange termijn een positief effect heeft. De helft verwacht dat er geen gevolgen zullen zijn voor de beurskoersen.

Beleggers maken zich misschien wel ten onrechte zorgen, zegt Bob Homan, hoofd ING Investment Office. "In de meeste rapporten van analisten slaat de balans van negatieve en positieve effecten van vluchtelingen voor de economie en financiële markten door naar de positieve kant."

Blij met economie over het algemeen
Over het algemeen zijn particuliere beleggers wel redelijk tevreden over de Nederlandse economie. 58 procent denkt dat deze de komende drie maanden verder aan zal trekken. Ook denkt een meerderheid dat de AEX in diezelfde periode zal stijgen naar 462 punten. Dat is 23 punten hoger dan dat ze vorige maand aangaven.

Daarnaast is ook het overgrote deel blij met zijn eigen beleggersportefeuille. De BeleggersBarometer steeg sinds twee maanden weer, naar 136 punten. Aandeelhouders blijven wel voorzichtig: 42 procent richt zich nog steeds op minder risicovolle sectoren. Een derde vindt het beursjaar zelfs tegenvallen.

Terug in de schulp
"Nog steeds denken beleggers dat het nu de beste tijd is om in minder risicovolle sectoren te beleggen. Ten opzichte van mei is het aandeel beleggers dat minder risico neemt, gestegen en weer terug op het niveau van januari", concludeert Homan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van