Ga naar de inhoud
Economie

ABN Amro is uitblinker op vlakke beurs

Beeld © ANP

De AEX- index en de Midkap komen per saldo weinig van hun plaats, maar er zijn uitschieters. Beursnieuweling ABN Amro bijvoorbeeld, dat boven de introductiekoers staat.

Acht jaar nadat ABN Amro door het consortium van Fortis, Santander en RBS van de beurs werd gehaald is het terug. Beleggers zijn enthousiast.

De koers staat boven de introductiekoers van 17,75 euro.  

Draghi
De Europese beursgraadmeters laten beperkte koersuitslagen zien. De uitlatingen van president Mario Draghi, die herhaalde dat de Europese Centrale Bank (ECB) ''alles zal doen om de inflatie snel te verhogen", maakten weinig indruk op beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteert om 15:20 uur rond het slot van gisteren op 469 punten. De MidKap daalt 0,3 procent en zakt tot onder de 700 punten: 699,6 punten.

ABN Amro
Op de lokale markt noteert het aandeel ABN Amro op 18,35 euro. De Nederlandse staat bracht in totaal 188 miljoen certificaten van aandelen van de bank naar de markt. Daarmee zijn ongeveer 20 procent van de aandelen verkocht. De opbrengst bedraagt ruim 3 miljard. Het is de op één na grootste beursgang in Europa dit jaar en de grootste van een Europese bank sinds de financiële crisis in 2008.

NN Group (Nationale-Nederlanden) is opnieuw de grootste stijger in de AEX met een winst van 1,4 procent. De verzekeraar werd gisteren al 5 procent meer waard, na een positief handelsbericht. Kabelbedrijf Altice staat onderaan met een min van maar liefst 6 procent.

Imperial Tobacco wint in Londen 1,7 procent, op geruchten dat concurrent British American Tobacco (min 0,4 procent) financiering aan het regelen is voor een bod op de maker van onder meer Davidoff-sigaretten.

De euro noteert op 1,0694 dollar, tegen 1,0760 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stijgt 0,1 procent tot 40,59 dollar. Brentolie wordt 0,8 procent duurder op 44,53 dollar per vat