Ga naar de inhoud
Economie

ABN Amro naar de beurs, wat betekent dat?

Ook keren de bonussen waarschijnlijk weer terug, zegt De Geus

ABN Amro is vanmorgen naar de beurs gegaan. Terwijl de Staat voorlopig voor het overgrote deel aandeelhouder blijft, mogen beleggers speculeren met iets meer dan 20 procent van het totale bedrijf. Wat betekent dat voor Nederland? Vier vragen over de beursgang.

Kan de overheid meer uitgeven, nu er geld binnenkomt?
De beursgang levert de Staat vanmorgen tussen de 3,3 miljard en 3,8 miljard euro op. Dat bedrag kan nog iets verschillen, omdat de banken die de beursgang begeleiden na een paar dagen nog extra aandelen kunnen plaatsen als de vraag groot genoeg is. Dit heet een greenshoe-optie.

Vanmorgen is er een vijfde deel verkocht. Uiteindelijk is de bedoeling dat de rest van de bank ook in stukken naar de beurs gebracht wordt en de Staat geen enkel aandeel meer in handen heeft, bevestigt een woordvoerder van ABN Amro. "Hoe lang dat gaat duren, weet niemand. Dat hangt af van de markt."

De opbrengst van de beursgang wordt volledig gebruikt om de staatsschuld af te lossen. De overheid heeft dus niet plotseling meer te besteden. Tijdens de redding van ABN Amro liep de staatsschuld op, dat wordt nu, deels, teruggedraaid. De totale staatsschuld is nu zo'n 475 miljard euro.

Levert de redding van ABN Amro winst of verlies op voor de belastingbetaler?
Het is nog niet te zeggen wat de totale opbrengst is van ABN Amro. Nu is maar iets meer dan 20 procent naar de beurs gebracht. Het hangt van het beursklimaat af in de komende jaren hoeveel de resterende bijna 80 procent oplevert.

Het zou kunnen dat aandelen de ene keer wat meer of minder opleveren dan de andere keer. Vanmorgen kostten de eerste aandelen 17,75 euro per stuk.

Op basis van dat bedrag en het aantal uitgegeven aandelen, kan je zeggen dat ABN Amro zo’n 16,7 miljard euro waard is. De Staat moest ABN Amro in 2008 redden en dat kostte bijna 22 miljard euro. Dat betekent dus dat de overheid zo'n 4,5 miljard euro op de redding moet toeleggen, oftewel circa 270 euro per Nederlander.

Toch is het onzinnig om dat te zeggen. "Zo moet je niet rekenen, want destijds was het hard nodig om in te grijpen om zo een totale ramp te voorkomen", legt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus uit. ''Aan de andere kant zijn er ook mensen blij zijn dat de staatsschuld nu voor een deel afgelost is, maar ook dat is wat kort door de bocht. We raken ook dividend kwijt. Helemaal financieel voordelig is deze verkoop dus niet."

Wat betekent dat voor mij als klant?
Niet zo heel veel, zegt bestuursvoorzitter Gerrit Zalm tegen RTL Z. "We gaan consumenten goed en efficiënt bedienen en zorgen voor een hoog rendement." Volgens hem wordt er niet ineens heel veel bezuinigd, 'want de Staat lette ook al flink op de kosten'.

RTL Z-beurscommentator Hans de Geus sluit zich bij hem aan. "Je zou kunnen denken dat de bank agressiever wordt en je uit gaat zuigen, maar dat gaan ze niet doen. Ze hebben een duidelijke strategie en daar houden ze zich voorlopig aan."

Wat betekent dat voor het beleid van de bank?
Beursgenoteerde bedrijven hebben één duidelijk doel: winst maken. Zalm benadrukt dat de bank niet zal zwichten voor de druk van de aandeelhouder. ABN Amro gaat geen 'speculatieve activiteiten op de handelsvloer' doen, zegt hij. Met andere woorden: het blijft een brave organisatie.

Volgens RTL Z-presentator Roland Koopman zal de organisatie komende vijf jaar nog netjes in het gareel moeten lopen, want dan zullen ze heel nauwgezet gevolgd worden, door de politiek. Daarna zou het voor de bank heel aantrekkelijk kunnen zijn om zijn concurrentiepositie iets aan te scherpen, bijvoorbeeld op het gebied van hypotheken en krediet. In het verleden speculeerde de bank onder andere flink op de beursvloer.

Toezichthouders moeten de organisatie in toom houden en zijn tegenwoordig wel iets wantrouwender geworden. Daarnaast zijn de regels in zowel Nederland als door 'Brussel' enorm aangescherpt. Wel keren de bonussen waarschijnlijk weer terug, zegt De Geus. "Er zijn ongetwijfeld plannen, want als het bestuur extra geld krijgt, gaan ze vechten voor een hogere koers voor de aandeelhouder." Op dit moment is dat echter nog niet het geval bij het huidige management.