Economie

ProRail schiet in rode cijfers; 26 miljoen verlies

18 mei 2017 11:45 Aangepast: 28 juli 2017 02:30

ProRail is in de verliezen gezakt. De organisatie die verantwoordelijk is voor het Nederlandse spoorwegnet boekte vorig jaar een verlies van 26 miljoen euro uit gewone bedrijfsuitoefening. Een jaar eerder maakte ProRail nog 13 miljoen winst.

Topman Pier Eringa wijt het verlies in het vandaag verschenen jaarverslag aan zogenoemde 'overbesteding'. ProRail investeerde vorig jaar méér geld in beheer, onderhoud en vervanging van het spoor dan gepland. Dat leidde vooral tot een 'toename van ingezette vakmensen en de daarmee samenhangende personeelskosten'.

Verlies bij hogere opbrengsten

De totale bedrijfsopbrengsten stegen met bijna 5 procent, van 1,2 miljard tot ruim 1,25 miljard euro. Die opbrengsten zijn hoofdzakelijk afkomstig uit exploitatiebijdragen van de Rijksoverheid (762 miljoen) en de vergoeding door de spoorgebruikers (314 miljoen).

Ook werden de resultaten gedrukt doordat ProRail vorig jaar bijna 9 miljoen euro moest terugbetalen, die het te veel heeft berekend aan vervoerders. Naar aanleiding van een klacht van vervoerders oordeelde kartelwaakhond ACM eind vorig jaar dat de spoorbeheerder inderdaad te veel in rekening had gebracht.

Onder vuur

Afgelopen jaren lag ProRail regelmatig onder vuur als gevolg van tegenvallers. Vorig jaar besloot het kabinet om een einde te maken aan de relatieve zelfstandigheid van ProRail, door de organisatie om te vormen van een privaatrechtelijke staats-bv tot een publieksrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan.

De ondernemingsraad heeft zich tegen deze plannen gekeerd. "Hoe deze reorganisatie in de spoorsector ook verloopt, wij blijven streven naar beter, meer en duurzamer treinverkeer", schrijft Eringa in het verslag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore